Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat: Orpon hallitus tarjoilee yhä useammalle pikajunaa kuiluun

17.11.2023

Orpon hallitus on ajamassa pikavauhtia eteenpäin lakimuutoksia, jotka ajavat toteutuessaan kymmeniä tuhansia ihmisiä köyhyyteen. Sosialidemokraattiset kansanedustajat jättivät tänään vasemmistoliiton edustajien kanssa työttömyysturvalakien muutoksia koskevasta lakipaketista tänään eriävän mielipiteen työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa.

– Nämä lakimuutokset johtavat ansioturvan romuttumiseen. Esimerkiksi toimeentulotuen tarve tulee kasvamaan 20–30 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä useampi henkilö putoaa tutkitusti pahimpaan kannustinloukkuun. Toimeentulotuella eläville työn tekeminen ei nimittäin juurikaan kasvata henkilön tuloja, sanoo työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly huolestuneena.  

Hallitus perustelee toimiaan työllisyyden nostattamisella. Ajatuksena on, että tukien leikkaaminen johtaisi työhön tarttumiseen. Nämä toimet hallitus tekee tilanteessa, jossa työttömyys uhkaa suhdannetilanteen takia kasvaa voimakkaasti esimerkiksi rakennusteollisuudessa. Kasvava määrä ihmisiä on siis hyvin todennäköisesti jäämässä pelkän työmarkkinatuen varaan.

Työhön kannustetaan kepillä – porkkanoista säästetään

– Hallitus ei tartu niihin asioihin, joilla voitaisiin aidosti vaikuttaa työn vastaanottamiseen. Tästä hyvänä esimerkkinä on työmatkatuki, josta hallitus on leikkaamassa. Hallitus runttaa eteenpäin tämän lakikokonaisuuden, jonka vaikutuksia ei ole keretty kunnolla arvioida. Tämä johtuu siitä, että leikkaukset heikompiosaisiin halutaan saada kiireen vilkkaa tehtyä ja voimaan, sanoo kansanedustaja Piritta Rantanen-

Työpaikat tarvitsevat koulutettua väkeä. Kouluttautumisen mahdollistaminen ei selkeästi ole hallituksen prioriteetti, kun se lakkauttaa aikuiskoulutustuen kokonaan. Tämä tukimuoto kustantaa palkansaajille ja työnantajille 0,1 prosenttia heidän vakuutusmaksuistaan. Sen avulla vuosittain 30 000 työntekijää ja yrittäjää on voinut päivittää osaamistaan. Tämä on pieni summa isosta kädenojennuksesta, sanoo kansanedustaja Juha Viitala.

– Irtisanomisen helpottamisella ei lisätä työllisyyttä. Tätä ja muita hallituksen leikkaustoimia ei ole arvioitu myöskään kokonaisuutena eri ihmisryhmien näkökulmasta. Toimet tulisi arvioida sukupuolten, ikäryhmien, etnisen taustan ja vammaisuuden osalta. Tämän pitäisi olla vähimmäisvaatimus, sanoo kansanedustaja Timo Suhonen.

Lapsiköyhyys lisääntyy

Indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset tulevat lisäämään köyhyyttä koko Suomessa. Sosten mukaan köyhien määrä tulee lisääntymään 68 000 hengellä. Heistä noin 17 000 on alle 18-vuotiaita.

– Olen erittäin huolissani perheiden ja lasten tilanteesta. Työttömyysetuuden lapsikorotusten poisto tulee vaikeuttamaan perheellisten ja etenkin yksinhuoltajien pärjäämistä. Esimerkiksi yhden lapsen perheissä tuki laskee 150 eurolla kuukaudessa. Vuonna 2022 lapsikorostusta sai lähes 190 000 työtöntä. Se on suuri summa niille, jotka jo nyt koittavat pärjätä vähäisen toimeentulon kanssa. Lapsikorotukset ovat olleet parasta turvaa lapsiköyhyyden torjumiseksi, me emme hyväksy niistä leikkaamista, päättää SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm.

Jaa sosiaalisessa mediassa