SDP:n työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan edustajien viesti hallitukselle: Ottakaa opiksi aidosta Tanskan mallista

5.10.2023

Tanskan esimerkki näyttää vahvojen työllistämistoimien erinomaisen vaikutuksen ja se myös varoittaa työttömyysturvasta leikkaamisesta.

– Tanskan työllisyysmalli on yksi maailman kalleimmista. He panostavat uudelleen kouluttautumiseen ja vahvaan turvaan työttömyyden aikana. Ansiosidonnainen on määrällisesti suurempi ja työmarkkinat joustavat. Juuri näistä syystä Tanskan malli on vaikuttava, kertoo SDP:n kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen, Piritta Rantanen.

Orpon hallitus uskoo päinvastaiseen reseptiin. Se aikoo nostaa suomalaisten työllisyysastetta mm. porrastamalla ja leikkaamalla työttömyysturvasta. Lisäksi hallitus haluaa poistaa aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan. Hallitus tekee myös useita työntekijöiden asemaa heikentäviä muutoksia, kuten helpottaa työntekijän irtisanomista sekä pidentää työssäoloehtoa työttömyysturvan osalta vuoteen. Hallitus siis haluaa kurjistaa työttömäksi jääneiden taloudellista tilannetta sekä heikentää heidän ja työelämässä olevien mahdollisuutta kouluttautua uudestaan.

– Tällä tavallako valetaan ihmisten mieliin uskoa tulevaan? Yksikään tanskalainen ei ole työllistynyt työttömyysturvan heikentämällä. Tanskassa on tavoitteena tehdä työttömäksi joutuessaan työntekijälle hyvä tarjous jatkosta. Tämä tarkoittaa hyvää toimeentuloturvaa, mahdollisuutta uudelleen kouluttautua tai päästä harjoitteluun. Tanskassa työkyvystä pidetään huolta myös huonoissa suhdannetilanteissa. Meidän tulisi Suomessa panostaa vastaaviin toimiin, linjaa kansanedustaja Timo Suhonen.

– Tanskalaisten työttömyyskassojen viesti meille suomalaisille on, että leikkaukset eivät johda työllisyyden parantamiseen. Päinvastoin, kuten Marinin hallituskin teki – tukea tulee lisätä, kun ajat vaikeutuvat. Jos panostukset järjestelmään parantavat työllisyyttä, on niitä yksiselitteisesti järkevää tehdä. Tanskassa panostukset työllistämistoimiin ovat vähintään kaksinkertaisia, turva on korkeampi ja pidempi kuin Suomessa, toteaa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly.

Jaa sosiaalisessa mediassa