Turvaamme vammaisten henkilöiden oikeuden osallisuuteen

SDP haluaa Suomen olevan vammaismyönteinen maa. Hyvä yhteiskunta ottaa kaikki huomioon ja mahdollistaa jokaisen osallisuuden. Vammaisten henkilöiden osalta oikeus osallisuuteen jää vajaaksi. Tulevalla hallituskaudella tarvitaan useita toimia, joilla näihin epäkohtiin puututaan. YK:n vammaistenoikeuksien toteutumisen raportointia tulee kehittää. Suomeen on saatava kansallinen vammaisstrategia, jotta vammaisvaikutusten arviointi, vammaisbudjetointi sekä vammaisten henkilöiden osallisuus toteutuvat.

Vammais- ja yhdenvertaisuusvaikutusten arvioinnin tulee olla osa kaikkea päätöksentekoa kunta-, hyvinvointialue- ja valtiotasolla. Yhdenvertaisuus, esteettömyys ja saavutettavuus on otettava huomioon kaikessa toiminnassa ja päätöksenteossa. Tämä kattaa myös digisaavutettavuuden ja -esteettömyyden. Viestinnän ja palvelukanavien tulee olla esteettömyysdirektiivin vaatimusten mukaisia, jotta ne eivät rajaa ketään palveluiden ulkopuolelle. Tarvitaan tulkkauksen kokonaisselvitys, jotta varmistetaan kunnissa, hyvinvointialueella ja valtion tasolla palveluiden saatavuus myös viittomakielellä.

Suomeen tarvitaan vammaisasiainvaltuutettu valvomaan vammaisten oikeuksien ja YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ja YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien ja ILO169 sopimuksien toteutumista.

Vammaisilla tulee olla oikeus tulla kuulluksi itseään ja yhteisöään koskevassa päätöksenteossa. Kuntien, kaupunkien ja hyvinvointialueiden vammaisneuvostoille tulisi myöntää puhe- ja läsnäolo-oikeus päätöksentekoelimiin, kuten lautakuntiin, jaostoihin ja valtuustoihin. Saamelaisten asuinalueille tulee saada resurssit perustaa vammaisneuvostot niin kuntiin kuin hyvinvointialueille.

Kaikille vammaisille henkilöille tulee varmistaa täysi osallisuus itseään koskevien palveluiden järjestämisessä.  Vammaisten henkilöiden tarvitsemien palveluiden järjestämisessä ja saatavuudessa on nykyisin runsaasti ongelmia. Oikeutta palveluihin, oli kyse sitten kuljetus- tai tulkkauspalveluista, tulee vahvistaa ja järjestelmää tulee kehittää saavutettavammaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Kaiken ikäisten vammaisten lastensa omaishoitajia tulee tukea oikea-aikaisesti ja oikeilla tukipalveluilla, myös kotiin tuotavaa hoitoa on kehitettävä.

Kehitysvammaisten ja autismikirjon henkilöiden palvelut on järjestettävä henkilökohtaisen budjetoinnin tai yksilöllisen palvelusetelin mallilla silloin, kun hyvinvointialueet eivät itse järjestä palvelua. Vammaisten henkilöiden tulee olla myös keskenään tasa-arvoisessa asemassa palvelua järjestettäessä YK:n vammaisyleiskomitean suosituksen mukaisesti.

Työ ja vammaisten henkilöiden itsenäinen elämä

Vammaisten henkilöiden työllistyminen on huonoiten toteutunut osa-alue YK:n vammaisten henkilöiden sopimuksen mukaisista oikeuksista. Vuonna 2024 työllisyysasioiden siirtyessä kunnille, tulee kuntien osaamista ja resursseja vammaisten henkilöiden työllisyyden parantamisessa vahvistaa. Työllistymisen mahdollistamiseksi työvoimapalveluihin on resursoitava työhönvalmentajia, jotka osaavat toimia erityistuen tarvitsevien ja vammaisten henkilöiden kanssa.

Vammaiset henkilöt kokevat moninkertaisen määrän työsyrjintää vammattomiin verrattuna. Yhdenvertaisuusvaltuutetulla tulee antaa valtuudet ja oikeus tutkia tai ottaa kantaa myös yksittäisiin työsyrjintätapauksiin.

Osana henkilöstön saatavuuden parantamista arvioidaan kelpoisuusvaatimusten väljentämistä vammaisten henkilöiden asumispalveluissa. Kehitetään vammaisten asumispalvelujen työntekijöiden työn sisältöä enemmän asukkaan elämää tukevaksi ja osallisuutta vahvistavaksi.