Parannamme yksinasuvien asemaa

Suomessa on n. 1,3 miljoonaa yksinasuvaa, kotitalouksista yli 40 prosenttia on yksinasuvia. Yksinasuvat on moninainen ihmisryhmä, jossa elämäntilanteet poikkeavat toisistaan huomattavasti. Yksinasuvilla on myös yhdistäviä tekijöitä, joihin tulee kiinnittää valtakunnallista huomiota. Yksinasumiseen liittyy sosiaalisia riskitekijöitä, jotka ovat korostuneet koronakriisin aikana. Yksinasuvilla on esimerkiksi korkeampi syrjäytymis- ja köyhyysriski kuin useamman henkilön talouksissa asuvilla ja tämä tulisi tunnistaa palveluissa. Noin 70 % toimeentulotuen saajista on yksineläviä.

Yksinasuvien ja -eläjien palvelujen saatavuus ja osallisuus on turvattava. Sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön tietoisuutta on lisättävä yksinasuvien erilaisista elämäntilanteista. Esimerkiksi hyvinvointialueille voidaan luoda vastuuhenkilöjärjestelmä, joka palvelee erityisesti yksineläviä.

Julkisia tiloja kehitetään siten, että niissä on enemmän mahdollisuuksia yhteisölliselle toiminnalle ja ihmisten kohtaamiselle. Suunnataan tutkimus- ja kehittämisrahoitusta hyvinvointialueille myös yksinasuvien asioiden edistämiseksi.

Lisätään eri elämäntilanteissa olevien yksinasuvien mahdollisuutta vaikuttaa omaan asumiseensa. Yksinasuvien asumistuen laskentaperusteita tarkistetaan ja enimmäisasumismenoja nostetaan. Tuetaan yhteisöllisiä asumismuotoja, joissa voi olla esimerkiksi monipuolisia yhteisiä palveluita, ja puretaan sääntelyn esteitä kaavoituksessa näiden mahdollistamiseksi. Tuetaan monimuotoista ja eri elämäntilanteisiin sopivaa asumista. Selvitetään, miten voimme mahdollistaa omistusasumisen nykyistä helpommin yksinasuville.

Luodaan poikkihallinnollinen ohjelma, joka tarkastelee yksinasuvien tilannetta ja laatii toimenpideohjelman yksinasuvien aseman parantamiseksi Suomessa. Ohjelmassa tulee käsitellä muun muassa yhdenvertaisuuden kysymyksiä, mukaan lukien toimeentulo-ongelmia ja syrjäytymisriskiä. Ohjelmassa on kartoitettava yksinasuvien asumiseen liittyviä haasteita ja keinoja tahattoman yksinäisyyden välttämiseen sekä esitettävä toimenpiteitä niiden ratkaisemiseksi.