Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: llmastotoimilla tuetaan työllisyyttä

16.9.2020

– Budjettiriihen ilmastopäätöksiä tulee arvioida myös työllisyysnäkökulmasta, jolloin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kulma korostuu. Nyt tehdyt päätökset, kuten turvetta korvaavien investointien tukeminen oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta, vauhdittavat Suomen tietä kohti taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää yhteiskuntaa, muistuttaa ympäristövaliokunnan ja työ- ja tasa-arvovaliokunnan sd-vetäjä Katja Taimela.

– Sanna Marinin hallitus kamppailee sekä koronakriisin että ilmasto- ja ekologisen kriisin keskellä. Tarvitaan lyhyen tähtäimen tukitoimia koronakriisistä selviämiseen samaan aikaa pitkän aikavälin suunnitelmia ja päätöksiä, jotta siirtyminen ilmastoviisaaseen yhteiskuntaan on ripeää mutta samalla oikeudenmukaista, toteaa kansanedustaja Hussein Al-Taee.

– Tervehdin ilolla päätöstä, jolla teollisuuden sähkövero alennetaan EU:n minimitasolle, teollisuuden energiaveron palautusjärjestelmä poistetaan neljän vuoden siirtymäajalla ja energiatuen avulla tuetaan teollisuuden siirtymistä päästöttömiin teknologioihin, iloitsee SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm.

-Tarvitsemme Suomeen kestävää, vihreää teollisuutta, joka turvaa työpaikat ja huoltovarmuuden. Ihmiset tarvitsevat tukea muutostilanteisiin ja sitä on luvattu. Tulevaisuus on suomalaisella ympäristöystävällisellä ja puhtaaseen teknologiaan suuntaavalla teollisuudella kokonaisuudessaan valoisa. Globaalit markkinat ovat valtavat ja auki myös suomalaisille, muistuttaa Malm.

Hallitus toimii tavalla, jonka seurauksena Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen nopeasti sen jälkeen. Tavoitteena on ekologisesti kestävä hyvinvointivaltio.

– Ekologisen kriisin selättämiseksi tarvitsemme rakenteellisia uudistuksia luonnonvarojen käytön vähentämiseksi ja maankäytön muutoksista koituvien ekologisten vaikutusten hillitsemiseksi esimerkiksi maataloudessa. Hallitus tavoitteleekin tulevan EU-rahoituskehyskauden osalta vähintään 80 miljoonan euron kohdentamista maatalouden investointeihin, jotka vähentävät maatalouden ilmastopäästöjä ja lisäävät hiilinieluja maatalouden toimintaedellytyksiä kehittäen, sanoo Johan Kvarnström, ensimmäisen kauden kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Uudeltamaalta.

Jaa sosiaalisessa mediassa