Talousvaliokunnan sd-edustajat: Kustannustuen kolmas kierros auttaa yrityksiä yhä laajemmin

17.2.2021

Talousvaliokunnan sd-kansanedustajat pitävät tärkeänä, että lausuntokierrokselle lähtevää kolmatta kustannustukiesitystä kehitetään tiiviissä yhteistyössä yrittäjien ja freelancereiden kanssa, jotta tukeen olisi oikeutettu mahdollisimman moni koronasta kärsinyt toimija. Tuella on tarkoitus korvata yrityksille loppuvuoden 2020 ja alkuvuoden 2021 koronatappioita.

– Yksityiskohdat selviävät lausuntokierroksen jälkeen, mutta on erittäin tärkeää, että jatkossa tuki tavoittaisi entistä useamman toimijan ja tuen kohtaanto-ongelmiin on löydettävä ratkaisuja. Tätä edistää esimerkiksi se, että jatkossa tukea maksettaisiin vähintään 2000 euroa, vaikka yrityksen tuki olisi laskennallisesti jäänyt alle kyseisen summan, toteaa talousvaliokunnan sd-vastaava kansanedustaja Riitta Mäkinen.

– Pandemia on ajanut monia paljon työllistäviä toimialoja erittäin vaikeaan tilanteeseen. Tuen enimmäismäärä kasvaa nyt, mikä vastaa erityisesti isojen yritysten tarpeisiin. Yritys voisi saada tukea miljoona euroa, kun aiemmilla hakukierroksilla yläraja on ollut 500 000 euroa, muistuttaa kansanedustaja Matias Mäkynen.

– Harva uskoi viime keväänä , että pandemia tulisi jatkumaan yli vuoden vaikutuksiltaan näin massiivisina. Tapahtuma-ala on kärsinyt paljon rajoituksista. Kohdennettuja tukitoimija tarvitaan ja tätä keskustelua tulee jatkaa. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty tapahtumatakuuta. Sen avulla toimijat uskaltaisivat aloittaa kevään ja kesän tapahtumien suunnittelun, jos niistä aiheutuneita kustannuksia korvattaisiin, jos tapahtumaa ei voida koronatilanteen johdosta järjestää, toteaa kansanedustaja Hussein al-Taee.

– Yrittäjien, kuten meidän kaikkien, keskeisin toive on se, että pandemia hellittää ja yritystoiminta mahdollistuu. Siksi tulevina kuukausina on tärkeintä, että me kaikki kiinnitämme huomiota terveysturvallisuuteen. Siten ja rokotusten edetessä, voimme avata yhteiskuntaa ja kriisi vähitellen hellittää, sanoo kansanedustaja Tuula Väätäinen.

Jo kustannustuen toiseen vaiheeseen viime syksynä tehtiin muutoksia, jotta se saataisiin paremmin vastaamaan muun muassa tapahtuma- ja kulttuurialan tarpeita. Muutoksilla mahdollistettiin esimerkiksi tapahtuma-aloilla sellaisten ennakko- ja varausmaksujen huomioon ottaminen, mitä yritys ei tapahtuman peruuntuessa saa takaisin. Lisäksi palkkakuluista hyväksytyksi lisättiin myös toiminimiyrittäjien palkkakulut ja luovuttiin minimiliikevaihtorajasta.

Tämän hetkisen arvion mukaan tapahtuma- ja kulttuuriala on saanut tukia yli 200 miljoonaa euroa, mutta moni alalta toimeentulonsa saanut on jäänyt kokonaan ilman näitä tukia, koska varsinaiset yritystoiminnan kustannukset ovat niin pienet, jotta se olisi mahdollistanut kustannustuen. Hallitus myönsi yksinyrittäjille ja freelancereille viime vuonna 2 000 euron koronatuen kuntien kautta. Yritystukien lisäksi tällä hetkellä joka kuukausi yli 20 000 yrittäjää ja freelanceria nostaa koronapoikkeuksena tehtyä yrittäjien työmarkkinatukea. Tämä sosiaaliturva haluttiin mahdollistaa yrittäjille ja freelancereille ensimmäisten koronatoimien joukossa viime keväänä.

Jaa sosiaalisessa mediassa