SDP:n Ville Skinnari tapasi israelilaisen veteraanisotilaiden kansalaisjärjestön: Sodan jatkuminen ei ole kenenkään etu

16.5.2024

Kansanedustaja Ville Skinnari (sd) tapasi israelilaisen Breaking the Silence -järjestön edustajat Ori Givatin ja Joel Carmelin eduskunnassa. Tapaamiseen osallistuivat myös Kirkon ulkomaanapu sekä kansanedustajat Elisa Gebhard (sd) ja Jani Kokko (sd). Breaking the Silence on merkittävä ja tunnettu israelilainen veteraanisotilaista koostuva kansalaisjärjestö, joka on tehnyt 20 vuotta tärkeää työtä ihmisoikeuksien puolustajana. Järjestö pyrkii kasvattamaan tietoisuutta miehityksen arkipäivästä Itä-Jerusalemissa, Länsirannalla ja Gazassa.

– Tel Avivista Helsingissä vierailevilla järjestön edustajilla, veteraaneilla, oli vahva viesti siitä, miten vahingollinen järjestelmä Israelin miehitys on myös israelilaisille, ja että monet Israelin armeijassa palvelleet vastustavat miehitystä ja sotatoimia. Breaking the Silence kerää sotilailta todistuksia siitä, millaista armeijassa palveleminen on, kun työtehtäviin kuuluu muun muassa palestiinalaisten kotien miehittäminen ja lasten pidättäminen, ja miten Israelin järjestelmä toimii, Skinnari kertoo.

Tapaamisessa kuultiin järjestön ajankohtaiskatsaus Gazan sotaan ja Länsirannan tilanteeseen liittyen, sekä näkemyksiä Israelin toiminnasta sekä Gazan sodassa että miehittäjävaltiona. Breaking the Silence on kerännyt yli 1400 sotilaan todistajanlausuntoa.

– Järjestö kritisoi Israelin armeijan doktriinia ja toimintatapoja, muun muassa siviiliuhrien määrän osalta. Ainoa ratkaisu heidän näkökulmastaan on sodan lopettaminen ja miehityksen päättäminen, sillä miehityksen jatkuessa eivät palestiinalaiset tai israelilaisetkaan voi elää rauhassa, Skinnari toteaa.

Kansalaisjärjestöjen kuuleminen ja kansainvälinen yhteistyö Israelin ja Palestiinan tilanteeseen liittyen on erityisesti nyt erittäin tärkeää.

– Kansalaisjärjestöjen, kuten Kirkon ulkomaanavun, rooli palestiinalaisten auttamisessa on merkittävä ja sitä tulee tukea. Suomen hallituksen ja EU-maiden on jatkettava ja vahvistettava pyrkimyksiä sodan lopettamiseksi mahdollisimman pian. Sodan jatkuminen ei ole myöskään israelilaisten etu, Skinnari päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa