SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar: Länsivaltioiden suhtautuminen Israeliin mahdollistaa Gazan sodan

8.5.2024

Israelin sotatoimet Gazassa jatkuvat entistä voimallisempina. Viimeisimpien tietojen mukaan Israel on ottanut Rafahin rajanylityspaikan hallintaansa ja iskenyt kaupunkiin. Rajanylityspaikan kautta saatava ulkopuolisen humanitaarisen avun saanti on keskeytetty. SDP:n 1. varapuheenjohtaja Nasima Razmyar painottaa, että länsivaltioiden suhtautumisen Israelin toimiin on vakavasti muututtava. EU:n on aidosti toimittava sodan päättymiseksi ja asetettava Israelin sotatoimille sekä EU-yhteistyön jatkumiselle ehtoja.

– Sotatoimet ovat jatkuneet entistä raskaampina osapuolien neuvotellessa kriittisestä tulitaukosopimuksesta, joka kuitenkin kariutui. Israelin jo pitkään suunnittelema laaja maahyökkäys Rafahiin näyttää alkaneen, jonka vuoksi Rafahissa jumissa olevat yli miljoona gazalaista ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakkautuneet alueen eteläosaan ilman kunnon suojaa, saniteettitiloja tai ruokaa. Jos palestiinalaiset eivät kuole luoteihin, he kuolevat nälkään ja tauteihin, sanoo Razmyar.

Muun muassa YK sekä Israelin kumppanimaa Yhdysvallat ovat todenneet, ettei uskottavaa tai toteuttamiskelpoista humanitaarista suunnitelmaa Rafahin maahyökkäyksen hyväksyttämiseksi ole olemassa.

– Voimme käydä loputtomiin läpi erilaisia suunnitelmia tai niiden puutetta, mutta todellisuudessa Gazan sodan keskeisin mahdollistava tekijä on länsimaiden hyväksyvä suhtautuminen Israeliin ja sen toimiin. YK:n arvioiden mukaan yli 70 prosenttia Gazan asuinkäytössä olevista rakennuksista on jo tuhottu. Siitä huolimatta Israel jarruttaa humanitaarisen avun saamista ja vaatii valtavia pakolaisjoukkoja siirtymään kerta toisensa jälkeen raunioiden keskellä paikasta toiseen. Israel ei ole osoittanut kunnioitusta sodan sääntöjä, kansainvälistä oikeutta tai ihmishenkiä kohtaan, vaan se sotii omilla säännöillään ja pala kerrallaan läpi Gazan kaistaleen piittaamatta siviileistä, painottaa Razmyar.

– Sota on jatkunut yli puoli vuotta eikä Israel ole tehnyt sotatoimissaan pienintäkään muutosta, mutta silti länsimaat antavat hyväksyntänsä sodalle. Valtionjohtajien vetoomukset, valtavat protestit, YK:n turvallisuusneuvoston päätös, kansainvälisen tuomioistuimen välipäätös eivätkä tuhannet kuolleet lapset ja siviilit saa sotatoimia loppumaan. Hamas ei ole vieläkään vapauttanut panttivankeja, vaikka se on yksi kriittisimmistä edellytyksistä rauhan saavuttamiseksi. Euroopan unioni ja Yhdysvallat eivät ole kädettömiä, mutta ne ovat päättäneet olla. Kansainvälisellä yhteisöllä olisi keinoja edesauttaa sodan loppumista, mutta sen sijaan toimia katsotaan läpi sormien. Sota jatkuu, koska sen annetaan jatkua, päättää Razmyar.

Jaa sosiaalisessa mediassa