SDP:n Pia Hiltunen: Koulutuksesta ja sivistyksestä leikkaaminen olisi lyhytkatseista talouden tasapainottamista

23.5.2023

Ennen vaaleja kokoomus lupasi, että koulutus on sen ”erityissuojeluksessa”. Nyt julki tulleet tiedot ennustavat kuitenkin koulutusleikkauksia. SDP:n Pia Hiltunen vaatii Petteri Orpoa pitämään kiinni suomalaisille antamistaan vaalilupauksista, ja estämään uhkaavat koulutusleikkaukset.

– Koulutus edistää työllistymistä. Suomen työllisyysasteen nostaminen 80 prosenttiin vaatii esimerkiksi sen, että suomalaisilla on mahdollista päivittää osaamistaan. Vapaan sivistystyön rooli on tässä työssä aivan keskeinen. Leikkaamalla koulutuksesta kokoomus heikentäisi ihmisten mahdollisuutta päivittää osaamistaan ja työllistyä. Koulutuksesta leikkaaminen olisi lyhytnäköistä hölmöläisten hommaa, SDP:n kansanedustaja Pia Hiltunen toteaa.

Kokoomus on useaan otteeseen luvannut, että koulutus on puolueen erityissuojeluksessa. Siitä huolimatta julkisuuteen on tullut tieto, jonka mukaan vapaan sivistystyön rahoitusta uhkaa leikkaukset. Vapaalla sivistystyöllä tarkoitetaan mm. kesäyliopistoja, kansalaisopistoja, liikunnan koulutuskeskuksia sekä opintokeskuksia. Osa vapaan sivistystyön oppilaitoksista järjestää lisäksi perusopetusta, lukiokoulutusta, ammatillista koulutusta ja taiteen perusopetusta.

Työllisyysnäkökulman lisäksi Hiltunen muistuttaa, että vapaan sivistystyön tarkoituksena on elinikäisen oppimisen mahdollistaminen sekä sivistyksen, tasa-arvon ja yhteisöllisyyden lisääminen.

– Puhumme paljon jatkuvan oppimisen merkityksestä työelämässä muun muassa työssäjaksamisen ja oman osaamisen kehittämisen osalta. Myös harrastuksilla on merkittäviä positiivista vaikutuksia hyvinvoinnin lisäämiseen ja palautumiseen. Vapaan sivistystyön merkitys edellä mainittuihin on valtava, Hiltunen sanoo.

– Hallitusneuvotteluissa esiin nousseet vähimmillään 20 miljoonan ja enimmillään 70 miljoonan euron leikkaukset kohdentuisivat nyt koulutukseen, joka vielä vaalipuheissa oli kokoomuksen erityissuojeluksessa. Kokoomus vastasi hallitustunnusteluissa, että suomalaisten osaamis- ja koulutustason nostaminen edellyttää laajasti toimenpiteitä kaikilla koulutusasteilla. Kokoomuksen on nyt pidettävä kiinni vaalilupauksistaan ja estettävä kaikki aikeet koulutusleikkauksiin, Hiltunen päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa