SDP:n Nikkanen: Ryhtyykö hallitus toimiin EU-tasolla, jotta sosiaalisen median palveluille asetettaisiin suurempi vastuu heidän alustoillaan tapahtuvista väärinkäytöksistä?

6.5.2024

Sosiaalisen median väärinkäytökset kuten identiteettivarkaudet, rikollisuus, valeuutisten levittäminen, painostus ja kaikenlainen kiusaaminen on lisääntynyt sosiaalisessa mediassa. Yksi ongelma sosiaalisessa mediassa on valeprofiilien ja väärien identiteettien käyttö, sanoo SDP:n kansanedustaja, Saku Nikkanen.

Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa todetaan, että kokonais- ja kyberturvallisuuden johtamisrakenne uudistetaan hallituskauden aikana. Sosiaalinen media ja sen eri palvelualustat ovat mullistaneet monin tavoin ihmisten kanssakäymistä ja yhteiskunnallista keskustelua. Sosiaaliseen mediaan keskittyneet yritykset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti ja sovellusten käyttö on suosittua kaikkien ikäryhmien keskuudessa. Sosiaalinen media tarjoaa hyvän välineen muun muassa ihmisten väliselle yhteydenpidolle, kaupan käynnille ja yhteiskunnalliselle keskustelulle.

– Sosiaalisen median palvelujen tarjoajille tulisi asettaa suurempi vastuu heidän alustoillaan tapahtuvien väärinkäytösten estämiseksi. Yritykset ovat isoja kansainvälisiä toimijoita ja tähän tarvittaisiin laajempaa EU-tason säätelyä, jolla velvoitettaisiin yrityksiä toimivaan vastuullisemmin, linjaa Nikkanen.

Tilin ja profiilin luominen eri sosiaalisen median palveluissa on tehty hyvin helpoksi eikä tunnistautumista juuri tarvita. Näin myös alaikäisten on hyvin helppoa perustaa tilejä ja vanhempien on vaikea tätä täysin valvoa. Nuoret kokevat hyvin laajasti, että koulukiusaaminen on lisääntynyt sosiaalisen median myötä ja valeprofiilit ovat yksi keino toteuttaa tätä kiusaamista. Tämä on tuttua myös aikuisten kesken käytävissä sosiaalisen median keskusteluissa. Vain omalla nimellä ja identiteetillä toimiminen voisi olla yksi keino ehkäistä yllä mainittuja lieveilmiöitä.

– Vahva tunnistautuminen profiilin luomisen yhteydessä ja rajaaminen vain yhteen profiiliin voisi olla tehokas keino kitkeä näitä yllä mainittuja lieveilmiöitä. Myös ikärajojen asettaminen palveluiden käyttöön auttaisi poistamaan pahoinvointia, jota sosiaalinen media lasten ja nuorten keskuudessa on lisännyt, lausuu Nikkanen.

Jaa sosiaalisessa mediassa