SDP:n Kymäläinen: Laajalla keinovalikoimalla yhteisiin päästövähennystavoitteisiin

6.5.2021

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kertoo, että valtioneuvosto on tänään istunnossaan hyväksynyt periaatepäätöksensä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä kotimaan liikenteessä, lentoliikenteessä sekä meri- ja sisävesiliikenteessä. Erityisesti tieliikennettä koskeva periaatepäätös, joka tunnetaan paremmin fossiilittoman liikenteen tiekarttana, on keskeisessä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä tulevina vuosina.

 On tärkeää, että tämän tiekartan myötä meillä on näkymä siitä, miten yhdessä sovittuihin ilmastotavoitteisiin päästään. Koska valtaosa liikenteen päästöistä aiheutuu tieliikenteestä, siellä on myös suurin päästövähennyspotentiaali. Hallituspuolueet ovat yhdessä sopineet keinoista, joiden avulla päästöjä vähennetään oikeudenmukaisesti. Keskeistä on, että kestävää liikkumista edistetään monipuolisella ja laajalla keinovalikoimalla, ennen kaikkea tuet ja kannustimet edellä. Suomessa ei ole tarkoitus kieltää polttomoottoriautoja tai rajoittaa autoilua, vaan vähentää päästöjä, Kymäläinen muistuttaa.

Suomi on sitoutunut puolittamaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2005 tasoon. Vastuullisista päästövähennystavoitteista on sovittu kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa yhteisesti viime hallituskaudella. Tiukkoihin päästövähennyksiin on sitouduttu kaikissa EU-maissa. Fossiilittoman liikenteen tiekartan laatiminen perustuu Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmaan.

 Huomionarvoista on myös, että ilmastotoimet tuovat mukanaan investointeja ja työpaikkoja. Suomella on erinomainen mahdollisuus toimia edelläkävijänä esimerkiksi synteettisten polttoaineiden saralla. Pitkällä tähtäimellä erityisesti sähköä hyödyntävä Power-To-X -teknologia on tärkeässä roolissa kestävien liikennepolttoaineiden tuotannossa, kun ylletään teolliseen mittakaavaan. Ilmastoteknologia voikin tulevaisuudessa olla Suomelle merkittävä vientivaltti, Kymäläinen päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa