SDP:n Eveliina Heinäluoma: Perussuomalaisten puheilta putosi jälleen kerran perusta, mutta onko totuudella perussuomalaisille väliä?

4.3.2024

Jälleen kerran perussuomalaisten puheet maahanmuuttajista ovat osoittautuneet ongelmallisiksi, toteaa hallintovaliokunnan jäsen Eveliina Heinäluoma. Tuore työ- ja elinkeinoministeriön selvitys tyrmää perussuomalaisten omat selvitykset Suomeen EU:n ulkopuolelta tulleiden työllisyydestä. Nähtäväksi jää, vaikuttaako tutkittu tieto puolueen ja sen ministerien näkemyksiin.

– Perussuomalaisten puheilta putosi jälleen kerran perusta työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen myötä. Kysynkin ministeri Wille Rydmanilta (ps.) ottaako hän oman ministeriönsä selvityksen vakavasti, kysyy kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eveliina Heinäluoma.

Uuden selvityksen mukaan vielä kymmenen vuoden maassa asumisen jälkeenkin työluvalla Suomeen muuttaneet keskimäärin maksavat enemmän veroja kuin saavat tulonsiirtoja. Perussuomalaiset ovat sinnikkäästi väittäneet oman ajatuspajansa selvitysten perusteella, että työn perässä EU:n ulkopuolelta tulleiden työllisyys romahtaa nopeasti ja he päätyvät tyypillisesti elämään tukien varassa. Nyt tehty selvitys tuottaa uutta tietoa maahanmuuttajien työllistymisestä ja tutkijoiden mukaan perussuomalaisten väitteet eivät pidä paikkansa.

Heinäluoma muistuttaa, että perussuomalaisilla on pitkät perinteet aiheen valinnanvaraiselle faktatarkastelulle. Vuonna 2015 entinen puoluesihteeri totesi maahanmuuttajien tuilla elämistä käsittelevässä haastattelussaan: ”Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan.” Lausahdus näyttää kuvaavan yhä sitä pohjaa, jolle hallituspuolue perussuomalaiset oman käsityksensä aiheesta rakentaa: totuudella ei ole väliä, kunhan liekit lyövät ja tässä tapauksessa liekit kohdistetaan maahanmuuttajien väestöryhmään.

– Perussuomalaisten leimaavat ja vähättelevät puheet maahanmuuttajista ovat vahingollisia suomalaiselle yhteiskunnalle. Myös puheet kansalaisoikeuksien rajaamisesta, kuten vaalikelpoisuuden poistaminen kaikilta paitsi syntyperäisiltä Suomen kansalaisilta, ovat osa kuristavaa ilmapiiriä, jota puolueen kärkipoliitikot puheillaan rakentavat. Viesti on vastenmielinen: vaikka kuinka olisit osa suomalaista yhteiskuntaa, tekisit töitä, oppisit kielen, tulet aina perussuomalaisten ajamalla politiikalla olemaan kolmosluokan kansalainen. Tällainen politiikka ajaa nimenomaan tänne muuttaneet yhteiskunnan ulkopuolelle ja esimerkiksi jengien pariin.

On selvää, että maahanmuuttajataustaisten kotoutumisen tukemiseen ja työllistymisen vahvistamiseen tarvitaan lisätoimia. Myös työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen perusteella maahanmuuttajien suomen kielen oppimiseen tarvitaan panostuksia. Samalla, kun tuemme kotoutumista, tulee maahanmuuttajilta itseltään edellyttää vastuuta omasta kotoutumisestaan. Myös yhteiskunnan asenteissa on edelleen korjattavaa, sillä liian usein maahanmuuttajat kohtaavat syrjiviä asenteita työnhaussa.

Se, millainen vaikutus selvityksellä hallituksen ja sen perussuomalaisten jäsenten toimintaan on, jää Heinäluoman mukaan nähtäväksi. Toistaiseksi on Heinäluoman mukaan näyttänyt sille, että uuden hallitusvastuun myötä perussuomalaiset ei ole jarruttanut puheitaan, vaan on pikemminkin jopa laajentanut halveksivaa puhetapaansa.

– Maahanmuuttajien vähättely näyttää saaneen rinnalleen yleisesti pienipalkkaisten, työtätekevien ihmisten vähättelyn. Kaikki tämä on vaarallista puhetta. Vaikeina aikoina Suomessa tarvitaan kiilanlyöjien sijaan rakentajia. Ensimmäinen askel olisi ottaa todesta tämä perussuomalaisten oman ministeriön selvitys ja antaa arvoa maahanmuuttajataustaisten ihmisten työpanokselle.

Jaa sosiaalisessa mediassa