Varapuhemies Haatainen: Miespresidentit kohtaavat – edistyvätkö naisten oikeudet?

16.7.2018

Tasavallan presidentti Niinistö tapaa tänään presidentti Trumpin Helsingissä.

Toivon, että  presidentti Niinistö nostaa keskusteluissa esille myös naisten ja lasten oikeudet. 

Niinistö lähti mukaan UN Women-järjestön HeForShe-kampanjaan marraskuussa 2014 ja sitoutui yhdessä muiden miesvaikuttajien kanssa toimimaan kaikkea naisten kokemaa syrjintää ja väkivaltaa vastaan. Vuodesta 2015 lähtien hän on toiminut kampanjan maailmanlaajuisena Impact Champion -lähettiläänä. 

Nyt on loistava tilaisuus toimia käytännössä naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta muiden ihmisoikeuskysymysten ohella.

Yhdysvaltain rahoittamat perhesuunnitteluohjelmat ovat vuosien ajan ehkäisseet lapsi- ja äitikuolleisuutta, ei-toivottuja raskauksia, lapsiavioliittoja sekä perheväkivaltaa sekä edistäneet ehkäisyn saatavuutta.

Trump kuitenkin allekirjoitti vuoden 2017 alussa määräyksen, joka kieltää liittovaltiolta rahoitusta saavilta kansalaisjärjestöiltä aborttineuvonnan ja aborttien tekemisen maailmalla. Tämä on estänyt myös ehkäisyneuvontaa ja perhesuunnitteluohjelmien toteutumisen. Ehkäisyneuvontaa antaneiden klinikoiden joutuessa sulkemaan ovensa, lisääntyvät ei-toivotut raskaudet ja samalla mitätöidään vuosikymmenten edistysaskeleet lisääntymis- ja äitiysterveydessä sekä lasten terveydessä.

Tapaamisessa presidentti Niinistö voisi nostaa esiin Suomen hyvänä esimerkkinä vastuullisesta maasta, jossa on vuosikymmenten ajan tehty johdonmukaista perhesuunnittelupolitiikkaa. Suomessa laillinen abortti yhdistettynä ehkäisyneuvontaan ja perhesuunnitteluun turvaa naisten ja tyttöjen oikeuksia. Ennen vuoden 1970 aborttilakia myös Suomessa tehtiin vuosittain laittomia abortteja kymmeniätuhansia. Suomessa aborttilaki muutettiin, koska abortit kieltävä laki ei toiminut käytännössä.

Ihmiset odottavat, että lapset syntyvät terveinä ja naiset pysyvät hengissä. Taloudellinen kehitys edellyttää terveellisen ja turvallisen elinympäristön luomista. Tätä ei saa Trumpin ajamalla vastuuttomalla ja naisvihamielisellä politiikalla romuttaa.

Naisilla kaikkialla maailmassa täytyy olla oikeus päättää omasta kehostaan. Kaikilla ihmisillä pitää olla mahdollisuus huolehtia seksuaali- ja lisääntymisterveydestään. Irlannin taannoinen kansanäänestys aborttioikeuden puolesta on tärkeä viesti päättäjille.

Suomi voi osoittaa vahvaa johtajuutta seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien puolustajana maailmanlaajuisesti.

Tätä toivon presidentti Niinistön tänään viestittävän suurvaltajohtajille.

 

Tuula Haatainen

Eduskunnan varapuhemies

Jaa sosiaalisessa mediassa