Timo Harakka eduskunnan Viittomakielten verkoston puheenjohtajaksi

24.5.2024

Eduskunnan viittomakielisten verkosto on uudelleenkäynnistänyt toimintansa ja valinnut puheenjohtajistonsa. Verkoston puheenjohtajiksi valittiin kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Verkosto toimii tiiviisti viittomakielisiä edustavien järjestöjen kanssa edistääkseen viittomakielisten asiaa Suomessa.

Timo Harakka kommentoi valintaansa verkoston puheenjohtajaksi: ”Kasvoin kuurojen vanhempien kuulevana lapsena ja viittomakieli on äidinkieleni. Viittomakielisten kielellisiä oikeuksia ei tänä päivänäkään osata kunnioittaa. Kaikki vammaisryhmät joutuvat hyvinvointi-Suomessakin taistelemaan sen eteen, että edes lakia noudatettaisiin.”

Suomalainen yhteiskunta on menneinä vuosikymmeninä kohdellut viittomakielisiä kaltoin. Viittomakielten verkoston aloitteesta vuoden 2019 hallitusohjelmaan kirjattiin historiallinen totuus- ja sovintoprosessi, joka tähtää menneiden vääryyksien sovitteluun ja niistä oppimiseen. Eduskunnan verkosto seuraa ja valvoo tärkeän työn etenemistä.

Historiallisen sovinnon lisäksi viittomakielisten verkosto keskittyy myös nykyisiin viittomakielisten kohtaaviin ongelmiin, Harakka muistuttaa. ”Järjestökenttään osuvat leikkaukset vaarantavat viittomakielisen yhteisön kielenhuollon, kulttuurin, kehityksen ja kansainvälisyyden. Myös Kelan linjaus laiminlyödä viittomakielisen tulkkauksen tarjoamisesta sen tallenteille on käsittämätön.” 

Viittomakielten verkoston jäsenistöön lukeutuu viittomakielisiä edustavat järjestöt Kuurojen Liitto ry, Suomen Kuurosokeat ry ja Finlandssvenska teckenspråkiga rf. Se aikoo sen lisäksi kutsua jäsenikseen kansanedustajia kaikista eduskuntaryhmistä ja pyrkii toiminnallaan tehokkaasti edistää viittomakielisten oikeuksien tunnistamista ja toteutumista. Viittomakielten verkosto tulee järjestämään eduskunnassa julkisen tapahtuman syksyllä 2024 viittomakielisen yhteisön keskeisistä aiheista.

Lisätiedot:

Benjamin Silvani, Timo Harakan eduskunta-avustaja

benjamin.silvani@eduskunta.fi

050 4544722

Jaa sosiaalisessa mediassa