SDP:n Ville Skinnari: UNRWA:n rooli keskeinen Gazan siviilien avustamisessa. ”Aika käy vähiin”

23.4.2024

SDP:n kansanedustaja Ville Skinnari tapasi tänään UNRWA:n Euroopan-toimiston edustajia ja keskusteli järjestön tilanteesta.

”UNRWA:n toiminta on kriittisen tärkeää Gazan siviilien avustamisessa ja Suomi pidätti järjestön tukea liian pitkään.” Skinnari toteaa.

Palestiinalaisalueilla toimiva UNRWA on YK:n alainen järjestö, jonka toiminta on ensisijaisen tärkeää siviilien avustamisessa. UNRWA tarjoaa paikallisille muun muassa hätämajoitusta, ruokaa ja perusterveydenhuoltopalveluja.

”On tärkeää kuulla ja tavata UNRWA:n edustajia. Suomen toimintaa on ihmetelty, sillä järjestön rooli on aivan keskeinen siviilien auttamiseksi Gazassa” Skinnari sanoo.

Suomen hallitus Tavion johdolla jäädytti UNRWA:n tuet Israelin syytösten pohjalta tilapäisesti tammikuussa. UNRWA:n toiminnan selvityksissä ei ole löydetty todisteita Israelin syytöksille järjestön työntekijöiden osallisuudesta 7.10. terroristi-iskuihin. 

”Gazan sota on jatkunut tänään jo 200 päivän ajan. Siviiliväestöä uhkaa nälänhätä ja tilanne on katastrofaalinen. Suomen pitää voimakkaasti pyrkiä vaikuttamaan siihen, että alueelle edistetään tulitaukoa ja UNRWA:n toiminta Gazassa saa riittävästi rahoitusta ja siviilien avustaminen mahdollistetaan. Aika käy nyt vähiin.” Skinnari painottaa.

UNRWA avustaa palestiinalaisia myös Länsirannalla, missä Israelin joukot ovat syyllistyneet raakoihin väkivaltaisuuksiin. ”On hyvä, että sekä Yhdysvallat että EU ovat nyt asettaneet pakotteita väkivaltaan syyllistyneille yksityishenkilöille. Kansainvälisen yhteisön, Suomi mukaan luettuna, on tehtävä entistä enemmän, edistettävä ja vaadittava siviilien suojelua ja humanitaarisen oikeuden kunnioittamista kaikilta toimijoilta.”

Jaa sosiaalisessa mediassa