SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar: Hallituksen hiljaisuus työperäisen maahanmuuton ympärille on korvia huumaavaa

22.9.2023

Orpon hallituksen budjettiriihi ei tuonut ratkaisuja Suomea pitkällä aikavälillä piinaavaan ongelmaan. Suomen talous ei tule kasvamaan, jos maassamme ei ole tarpeeksi ihmisiä kasvua luomassa.

– Hallituksen budjettiriihessä pääministeri Petteri Orpo aloitti listaamalla yhteiskuntamme edessä näkyviä synkkiä pilviä: valtio velkaantuu ja väestö ikääntyy. Olennainen johtopäätös jäi kuitenkin puuttumaan, sillä pääministeri ei sanallakaan maininnut työperäistä maahanmuuttoa. Hiljaisuus soi korvissa, toteaa SDP:n 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Nasima Razmyar.

– Arvostettu taloustieteilijä Vesa Vihriälä on laskenut, että reilu parinkymmentä tuhatta uutta työperäistä maahanmuuttajaa ja opiskelijaa lisää vuodessa vahvistaisi julkista taloutta jopa yli 2 mrd. eurolla pitkällä aikavälillä. Ilman ulkomaisia osaajia emme myöskään saa täyttä hyötyä parlamentaarisesta TKI-sovusta, kun osaajapula kuristaa yrityksiä ja tutkimusta, Razmyar sanoo.

Suomalainen elinkeinoelämä ja yritykset ovat yrittäneet puhua julkisuudessa hallitukselle järkeä siitä, ettei työperäistä maahanmuuttoa pidä entisestään vaikeuttaa.

– Heiltä kuuluu vahva viesti siitä, että tulevaisuuden näkymän tulee olla selkeä. Tarvitsisimme nyt voimakkaita panostuksia siihen, että ihmiset perheineen haluaisivat tulla Suomeen ja asettua tänne. Esimerkiksi kolmen kuukauden maastapotkimislainsäädäntö ei ole tällainen toimi, päinvastoin, kertoo Razmyar. 

– Hallituksen sisällä vaikuttaa olevan syviä railoja. Kokoomus kyllä tietää, että työperäinen maahanmuutto on elinehto Suomelle, mutta hyväksyy perussuomalaisten haitallisen linjan päästäkseen toteuttamaan laajoja työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvaleikkauksia valtion talouden nimissä. Todellisuudessa Suomi-laiva tulee uppoamaan työvoiman saatavuuteen, ei pienituloisten lapsiperheiden asumistukeen, Razmyar päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa