SDP:n Väätäinen ja Suhonen: Koko maan pelastusopisto

4.12.2023

SDP:n kansanedustajat Tuula Väätäinen ja Timo Suhonen tukevat vahvasti esitystä, joka liittäisi hallinnollisesti ja toiminnallisesti Helsingin Pelastuskoulun osaksi valtion Pelastusopistoa.

Tänään 4.12. tulleen esityksen mukaan Kuopiossa oleva valtakunnallinen Pelastusopisto esittää, että Helsingin Pelastuskoulu liitetään hallinnollisesti ja toiminnallisesti osaksi valtion Pelastusopistoa.

Esityksessä todetaan, että valmistelutyöt tulee käynnistää välittömästi siten, että liittäminen voidaan toteuttaa vuoden 2025 alusta. Tällöin olisi yksi valtakunnallinen oppilaitos eli Pelastusopisto, jolla on toimipisteet Kuopiossa ja Etelä-Suomessa, esimerkiksi Helsingissä.

– Tämä on hyvä uutinen, esityksen etenemistä haluamme vauhdittaa. Olemme olleet huolissamme Pelastusopiston rahoituksesta sekä toiminnan pysyvyydestä, mutta myös siitä tuleeko alalle kilpailuasetelma, jossa eri oppilaitokset kilpailevat niin oppilaista kuin resursseistakin. Tämä esitys takaa vakaan rahoituksen ja laadukkaan opetuksen molemmissa toimipisteissä, toteavat kansanedustajat Tuula Väätäinen Kuopiosta ja Timo Suhonen Varkaudesta.

Pelastusopisto on tehnyt vahvaa lakisääteistä koulutuksen ja pedagogiikan kehittämistyötä. Pelastusalan koulutustoiminta tapahtuu sisäministeriön tulosohjauksessa kokonaisuudessaan, joten mm. kehittämistyö sekä opetuksen valvonta on samassa organisaatiossa. Hallituksen lisätalousarviossa oleva määrärahaesitys Helsinkiin viestii siitä, ettei maan hallitus ymmärrä pelastajakoulutuksen kokonaisuutta ja siihen liittyviä hallinnollisia ja laadullisia tarpeita.

Pelastusopisto itse katsoo, että valtakunnallisesti tasalaatuinen ja opetussuunnitelman mukainen koko valtakuntaa tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti palveleva pelastustoimen koulutus toteutuu silloin, kun Pelastusopisto vastaa koulutuksesta. Kansanedustajat Väätäinen ja Suhonen yhtyvät tähän näkemykseen vahvasti.

Jaa sosiaalisessa mediassa