SDP:n talouspoliittinen linja perustuu oikeudenmukaisuuteen ja pitkäjänteisyyteen

1.2.2023

SDP:n tavoitteena tulevalla vaalikaudella on luoda talouskasvua, vahvistaa julkista taloutta ja kääntää velkasuhde laskuun.

 – SDP:n talouspoliittinen linja lähtee oikeudenmukaisuudesta ja pitkäjänteisyydestä. Tarvitsemme vahvan ja kehittyvän talouden, jotta voimme turvata osaamisen, työn ja hyvinvoinnin myös tulevaisuudessa. Suomen on oltava kilpailukykyinen, houkutteleva ja kestävä ympäristö toimia ja yrittää. Talouspolitiikassakin on kyse arvovalinnoista, kuvaa SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin.

SDP tavoittelee tulevalla vaalikaudella vähintään kahden prosentin kestävää vuotuista talouskasvua. Se saavutetaan tuottavuutta ja yhteiskunnallista luottamusta vahvistavilla päätöksillä sekä panostamalla kasvun edellytyksiin. SDP haluaa pitää tiukasti kiinni yhdessä sovituista neljän prosentin TKI-panostuksista sekä nostaa Suomen koulutusastetta niin, että 2030-luvun loppuun mennessä vähintään 60 prosenttia alle 35-vuotiaista on korkeakoulutettuja.

 – Kasvua ei luoda kurjistamalla – tästä meillä on näyttöä niin omasta historiastamme kuin muualta Euroopasta. Myös taloustieteilijät ovat yksimielisiä siitä, että ylimitoitetut leikkaukset johtavat työttömyyden nousuun, kasvun tyrehtymiseen ja velkaantumisen lisääntymiseen, SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen muistuttaa.

SDP lähtee siitä, että julkista taloutta on vahvistettava tulevalla vaalikaudella 3,5–6 miljardilla eurolla. Tähän pyritään ennen kaikkea työllisyyden vahvistamisen kautta. SDP:n tavoitteena on kohti 80 prosenttia nouseva työllisyysaste, jonka saavuttaminen vahvistaisi julkista taloutta noin kolmella miljardilla eurolla.

 – Lisäksi olemme varautuneet noin 1–2 miljardin euron sopeutumistoimiin. Sopeutus on kuitenkin toteutettava oikeudenmukaisesti ja niin, että suojelemme samalla hyvinvointivaltion ydintä ja ihmisten palveluita. Haluamme kehittää sosiaali- ja terveyspalveluita, vahvistaa peruskoulua ja turvata arvokkaan vanhuuden – näistä ei saa leikata, Mäkynen painottaa.

Palveluista leikkaamisen sijasta SDP hakee säästöjä esimerkiksi tehottomista yritystuista, fossiilitalouteen kohdistuvista tuista sekä julkisista hankinnoista.

 – Valtiontaloudesta on etsittävä säästöjä, jotka eivät vaaranna talouskasvua ja palveluiden toteuttamista. Tämä on SDP:lle arvovalinta. Kannustamme myös muita puolueita siirtymään lyhytnäköiseltä leikkauslinjalta kasvun ja työllisyyden linjalle, puoluevaltuuston puheenjohtaja,kuntaministeri Sirpa Paatero sanoo.

– Ensi vaalikauden talousvaihtoehdot ovat kirkastuneet. Vaihtoehtoina ovat oikeiston tarjoamat kovat leikkaukset hyvinvointipalveluihin ja sosiaaliturvaan, joilla rahoitetaan suurituloisten veronkevennyksiä, tai SDP:n tarjoama vastuullinen sopeutus, jossa julkinen talous laitetaan kahdessa vaalikaudessa kuntoon oikeudenmukaisesti, päättää SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Liitteenä: Turvataan julkisen talouden kestävyys – SDP:n talouspoliittiset linjaukset.

Jaa sosiaalisessa mediassa