SDP:n Suhonen: Varkauden ja Iisalmen ympärivuorokautinen päivystys turvattava

11.1.2024

Tänään julkistetun sosiaali- ja terveysministeriön virkamiestyöryhmän esityksen mukaan Iisalmen ja Varkauden sairaaloiden ympärivuorokautiset päivystykset ovat lakkaamassa vuoden 2026 alussa.

– Tämä on Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja alueen ihmisten perusterveydenhoitoa koskeva huomattava heikennys. Tällä hetkelläkin Kuopion ympärivuorokautinen päivystys on kuormitettuna ja jos Iisalmen ja Varkauden ympärivuorokautiset päivystykset lakkaavat, tarkoittaa tämä pahimmillaan Kuopion päivystyksen halvaantumista. Tässä pelataan nyt ihmisterveydellä ja jopa ihmishengellä, epäilee SDP:n kansanedustaja Timo Suhonen.

Orpon-Purran Hallituksen on ehdottomasti päätöksessään huomioitava se, että Varkauden päivystyksen jatkuminen palvelisi koko Keski-Savoa ja Iisalmen päivystyksen jatko Ylä-Savoa. Nyt hallitus ei ole osoittanut niille rahoitusta vuoden 2025 jälkeen.

– Jo vuonna 2014 Varkauden sairaalan ympärivuorokautinen päivystys oli lakkautusuhan alla. Tällöin Varkaudessa kerättiin päivystyksen jatkumisen puolesta kuntalaisadressiin nimiä yli 7000 kappaletta. Adressin toteuttajina olivat minä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana sekä silloinen perusturvalautakunnan puheenjohtaja Raimo Koikkalainen (sd), kertoo Suhonen.

– Mikäli maamme hallitus on Varkauden ja Iisalmen päivystysten lakkautusten kannalla, toivon että koko alueen osalta nousee kansalaisaktivismi päivystysten turvaamisen puolesta, kuten vuonna 2014, kannustaa Suhonen toimiin sairaaloiden päivystysten puolesta.

– Kuten on nähty, ei keskittäminen lisää tasa-arvoisuutta, paranna hoitoon pääsyä ja lisää terveyttä. Päinvastoin se lisää ambulanssirumbaa ristiin rastiin ympäri maakuntaa, perustelee Suhonen.

Jaa sosiaalisessa mediassa