SDP:n Seppo Eskelinen: Nykyinen raideverkko kuntoon, pilvilinnojen rakentelun sijaan

14.6.2024

-Nyt tulee suunnata rahoitus olemassa olevien ratayhteyksien kunnostukseen ja välityskyvyn parantamiseen, eikä haikailla raideleveyden muuttamisen perään, sanoo kansanedustaja ja liikennevaliokunnan vastaava Seppo Eskelinen. Liikenneministeri Ranne on julkisuudessa väläytellyt toimia raideleveyden muuttamiseksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi raideleveydestä yli 70-sivuisen asiantuntijaselvityksen viime keväänä. Lopputulos oli, ettei hanke ollut missään tarkasteluvaihtoehdossa kannattava. Aika- ja kustannusarviot vaihtelivat viidestä miljardista kymmeniin miljardeihin sekä muutamista vuosista vuosikymmeniin.

-Tähän päälle tulevat kaluston muutoskustannukset sekä elinkeinoelämän kuljetusreittien katkeaminen muutostöiden aikana, Eskelinen jatkaa. 

Rataverkon korjausvelka on 1,6 miljardia. Kaikilla keskeisillä rataosuuksilla on kapasiteettiongelmia, jotka vaativat investointeja.

-Nyt tulee keskittyä käsillä oleviin ongelmiin ja huolehtia että nykyiset raideyhteydet ovat toimivat, turvalliset ja niiden välityskyky on riittävä. Liikenteen rahoitus tulee suunnata mahdollisimman vaikuttavasti pilvilinnojen rakentelun sijaan, Eskelinen päättää. 

Jaa sosiaalisessa mediassa