SDP:n ryhmäpuheenvuoro välikysymyksessä hallituksen Suomea näivettävästä talouspolitiikasta

15.5.2024

SDP:n ryhmäpuheenvuoro välikysymyksessä hallituksen Suomea näivettävästä talouspolitiikasta. kansanedustaja Riitta Mäkinen Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Arvoisa puhemies,

Suomalaiset ovat viisasta kansaa. Kun ajat ovat kovat, ymmärrämme, että taloutta on vakautettava. Ymmärrämme senkin, ettei tämä aina ole helppo, saati miellyttävä tehtävä. Päätöksiä pitää kuitenkin tehdä reilusti. Suomessa tarkoittaa, että ihmisarvo on jakamaton, taakkaa jaetaan kantokyvyn mukaan eikä kukaan kärsi kohtuuttomasti. 

Kriisin keskellä hallitukselta odotetaan myös näkymää paremmasta. Kun katsomme yhteiskuntamme tilaa, on todettava, ettei Orpon hallitus ole tässä onnistunut.

Kansalaispulssi -mielipidemittauksen mukaan luottamus hallitukseen on koko mittaushistorian alhaisimmalla tasolla, kansalaisten usko yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen on heikentynyt voimakkaasti ja luottamus tulevaisuuteen on pudonnut.

Arvoisa puhemies!

Hallitus ei tarjoa näkymää, jolla talouden syöksylasku pysähtyy, talouden rattaat saadaan pyörimään, työllisyys kohenee ja yhteiskunnallinen vakaus palautuu tasolle, jolla se sivistysvaltiossa on totuttu näkemään.

Hallitus jätti jo viime syksynä tulosopeutuksen työkalupakin ulkopuolelle ja alkoi toteuttaa harkitsemattomia veronkevennyksiä. Talousoppineet varoittivat tuolloin, että Suomi on ajautumassa kurjistamisen kierteeseen.

Jotta toimintaympäristö ei olisi liian helppo, ajoi hallitus viisaudessaan työmarkkinat kaaokseen. Jatkuva epävarmuus hidastaa kasvua, jos te ette, hyvä pääministeri, löydä rakentavampaa ja diplomaattisempaa tulokulmaa yhteiskunnan perusrakenteiden uudistamiseksi. 

Pääministeri Orpo, te seurasitte vuoden kädet taskussa rakennusalan kriisin kehittymistä, konkurssien ja työttömyyden nousua. Alkuvuoden lisätalousarviossa esitetyt täsmätoimet olivat askel oikeaan suuntaan, mutta ne tulivat liian myöhään ja olivat tilanteeseen nähden liian kevyitä.

Kehysriihessä oikeudenmukaisuus unohtui jälleen, kun saitte kasaan joukon uusia yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia suomalaisia kurittavia menoleikkauksia.

Hallitus on epäonnistunut talouden tasapainottamisen suhteen kaikkein tärkeimmässä – kasvun ja työllisyyden tukemisessa.

Arvoisa puhemies,

valtiovarainministeri Purra!

Suomi ei nouse sosiaaliturvan leikkauksilla. Kasvu edellyttää vakaata ja ennustettavaa toimintaympäristöä, vahvaa panostusta osaamiseen ja koulutukseen, työperäiseen maahanmuuttoon sekä kunnianhimoisia toimia satojen miljardien vihreiden investointien kotiuttamiseksi Suomeen. Ei ole hyväksyttävää, että kasvun sijaan Suomi käpertyy nyt sisäänpäin.

Aikaisemmat puheet sadasta tuhannesta uudesta työllisestä on vaihtunut korvia koskevaan hiljaisuuteen viidestäkymmenestätuhannesta uudesta työttömästä. työllisyyskehitys tuleville vuosille on niin heikkoa, että se hädin tuskin kattaa nyt menetettyjä työpaikkoja.

Uusimmissa taloustiedoissa on pientä valonpilkettä, nyt täytyy todella toivoa, ettei hallitus tukahduta kasvua lietsomalla lisää vastakkainasettelua tulehtuneilla työmarkkinoilla jatkamalla kuuroa sanelupolitiikkaa.

Pääministeri Orpo,

Osaatteko te kertoa suomalaisille, koska nämä 100 000 uutta työpaikkaa muuttuvat todeksi? Tapahtuuko tämä ennen vai sen jälkeen, kun olette ottaneet vastuun virheistänne?

Arvoisa puhemies,

Suomi ja suomalaiset tarvitsevat nyt uskottavaa näkymää tulevaisuuteen, joka rakentaa luottamusta siihen, että vaikeista ajoista selvitään yhdessä. SDP on esittänyt meno- ja tulosopeutuksia kuuden miljardin edestä.

Toukokuun aikana julkaisemme oman kolmen miljardin kasvupaketin vaihtoehdoksi hallituksen ponnettomalle kasvu- ja työllisyyspolitiikalle.

Suomalaisten osaamistasoa on nostettava. Työllisyysasteen on noustava yli 65-vuotta täyttäneiden keskuudessa, ja varmistettava, että osatyökykyiset pääsevät työmarkkinoille. Tarvitsemme lisää reilua työperäistä maahanmuuttoa. TKI-toimintaa on kehitettävä, jotta se synnyttää uutta osaamista ja innovaatioita ja toteutettava energia- ja investointipolitiikkaa, jolla ohjaamme vihreät investoinnit Suomeen.

Ennen kaikkea meidän on pidettävä Suomi vakaana, niin, että kansalaiset voivat luottaa siihen, että kaikki pidetään mukana.

Arvoisa puhemies,

Hallituksen näkemys taloudesta on pohjautunut liian ruusuiseen kuvaan ja se on laiminlyönyt toimet kasvun ja työllisyyden vahvistamiseksi.

Hallitus on toiminnallaan ajanut työmarkkinat kaaokseen heikentäen niin ihmisten kuin yritysten luottamusta tulevaisuuteen.

Hallitus laiminlöi alun perin tulosopeutuksen julkisen talouden vahvistamisessa ja tekee nyt uusia mittavia leikkauksia, jotka edelleen painottuvat pienituloisiin.

Näistä syistä sosialidemokraatit katsovat, että hallituksen talouspolitiikka on epäonnistunut eikä hallitus nauti eduskunnan luottamusta.

Jaa sosiaalisessa mediassa