SDP:n ryhmäpuhe ajankohtaiskeskustelussa Ukrainan tilanteesta

21.2.2024

Muutokset puhuttaessa mahdollisia SDP:n ryhmäpuheenvuoro 21.2. klo 14 alkavassa istunnossa Ajankohtaiskeskustelu Ukrainan tilanteesta. Puheen pitää eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen

Arvoisa puhemies!

Lähes kaksi vuotta sitten Eurooppa heräsi järkytykseen. Venäjä oli aloittanut täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Hyökkäyksen pysäyttämisessä Ukrainan kansan sankaruus oli tärkeintä. Mutta samalla välttämätöntä oli, että maailman demokraattiset maat kokosivat voimansa. Demokratioiden poliittinen ylivoima oli kiistaton: YK:n yleiskokous tuomitsi hyökkäyksen suurella enemmistöllä. Demokratioiden sotilaallinen ylivoima oli kiistaton: annetun aseavun määrä ja laatu antoi Ukrainalle kyvyn pysäyttää hyökkäys ja kääntää sodan suunta.

Tänä päivänä tilanne on synkentynyt. Yhdysvalloissa Ukrainan -tuki on juuttunut sisäpoliittiseen kiistelyyn. Euroopassa poliittisen tahdon tueksi ei löydy kykyä tuottaa riittävästi aseita ja muuta materiaalia. Samaan aikaan autoritaariset hallitukset ovat löytäneet lujemman yhteistyön. Venäjä saa aseapua diktaattoreilta, joita sodan lietsonta ja terrorismin tukeminen yhdistävät.

Viime viikonloppuna Münchenin turvallisuuskokouksessa presidentti Volodimir Zelensky totesi tilanteen selkeästi: ”Älkää kysykö Ukrainalta, milloin sota päättyy! Kysykää itseltänne, miksi Venäjä voi vielä jatkaa sitä.”

Jotta saamme sodan päättymään, on Euroopan ja Yhdysvaltojen yhdessä kiirehdittävä Ukrainalle toimitettavaa aseapua. Aseavun lisäksi meidän täytyy aloittaa työ Ukrainan jälleenrakentamiseksi ja tehtävä ne päätökset, joilla Venäjältä takavarikoidut varat saadaan laillisesti ja kansainvälisen rahoitusjärjestelmän vakauden turvaavasti tämän jälleenrakentamisen rahoittamiseen.

Venäjän itsevaltias johtaja julisti jo vuonna 2005 neuvostoimperiumin hajoamisen vuosisadan suurimmaksi geopoliittiseksi katastrofiksi. Julistukseen sisältyy uhka siitä, että tuo imperiumi rakennetaan uudestaan, pala palalta. Jos emme tänä päivänä tue Ukrainaa voittoon asti, voi seuraava sota koskettaa jotakin liittolaismaata, jota me suomalaiset olemme sitoutuneet puolustamaan. Tukemalla Ukrainaa varjelemme Euroopan turvallisuutta, varjelemme itseämme, koko kansainvälistä yhteisöä.

Euroopan maiden yhteistyötä tiivistämällä ja omasta varustautumisesta huolehtimalla voimme lisätä tukea Ukrainalle ja estää pahimpien uhkien toteutumisen.

Kun demokraattiset maat uskovat itseensä, ne voittavat. Ukraina voittaa sodan, pääsee EU:n jäseneksi ja Naton turvatakuiden piiriin. Heillä ei ole muuta vaihtoehtoa. Meidän vaihtoehtomme on antaa heille tukea, jotta hyökkääjä lyödään takaisin ja pakotetaan rauhaan, joka turvaa Ukrainan vapauden ja koskemattomuuden.

Jaa sosiaalisessa mediassa