SDP:n Riitta Mäkinen: Ylivelkaantuneiden asema paranee viimein

9.12.2022

– Olemme tehneet päämäärätietoisesti toimia ylivelkaantuneiden aseman parantamiseksi koko hallituskauden ajan. Yksi näistä tärkeistä toimista on ensi vuonna uudistuva ulosottolainsäädäntö, kun velallisen suojaosuutta korotetaan vuoden ajaksi takuueläkkeen tasolle. Tämä on todella odotettu muutos, toteaa SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen.

Suojaosuuden korotuksessa on kyse vuoden mittaisesta kokeilusta. Kokeilu alkaa tammikuussa, kun velallisten suojaosuutta korotetaan takuueläkkeen tasolle. Tämän lisäksi toukokuussa uudistetaan pysyvästi myös ulosoton vapaakuukausijärjestelmää. Pienituloisille ulosottovelallisille annetaan tulojen ulosmittauksesta ilman erillistä pyyntöä kolme vapaakuukautta vuodessa nykyisen kahden sijaan. Vapaakuukauden aikana ulosmittausta ei tehdä lainkaan, joten nettotulo jää tällöin kokonaan velallisen käyttöön. 

Näillä toimilla vahvistetaan velallisten ostovoimaa, kun velallisten käyttöön jäävien tulojen määrää kasvaa. Ulosoton uudistuksen puolestaan tuovat helpotusta ulosottovelallisille. Etenkin vapaakuukausien lisääminen helpottaa pienituloisten velkaantuneiden selviytymistä myös vallitsevassa tilanteessa, jossa inflaatio nostaa kuluttajahintoja.

– Tällä konkreettisella uudistuksella voimme torjua ylivelkaantumista. On hienoa, että voimme näin tukea taloudellisissa vaikeuksissa olevia ihmisiä ja yrityksiä, päättää Mäkinen.

Jaa sosiaalisessa mediassa