SDP:n Riitta Mäkinen: Kestävä kasvu syntyy koulutukseen ja tutkimukseen panostamalla

27.3.2023

-Kestävä kasvu syntyy vahvistamalla koulutusta ja elinikäistä oppimista, panostamalla tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä rohkaisemalla yrityksiä vihreän siirtymän tuomiin mahdollisuuksiin. Samalla tarvitsemme myös tulevaisuudessa lisää työperäistä maahanmuuttoa, jotta kasvu ei hyydy työvoiman puutteeseen, sanoo kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd).

Työministeri Tuula Haataisen asettama ja työelämäprofessori Sixten Korkmanin johtama työmarkkinakeskusjärjestöjen koordinaatioryhmä luovutti tänään raporttinsa ja politiikkasuosituksensa tuottavuuden ja työvoiman saatavuuden vahvistamiseen.

Suosituksissa nousevat vahvasti esille koulutuksen ja jatkuvan oppimisen rahoituksen turvaaminen sekä TKI-rahoituksen varmistaminen. Lisäksi ryhmä suosittaa työperäisen maahanmuuton sujuvoittamista sekä esimerkiksi yritystukien uudistamista vihreää siirtymää ja tuottavuuskasvua tukevaan suuntaan.

-Olen hyvin iloinen, että arvovaltaisen ryhmän suosituksissa on paljon samoja teemoja, joita me sosialidemokraatit olemme pitkään pitäneet esillä ja joiden eteen olemme tehneet työtä Marinin hallituksessa. Koventuneessa kansainvälisessä kilpailussa pärjäämme vain panostamalla osaamiseen ja uudistumiseen. Esimerkiksi vihreä siirtymä tarjoaa yrityksille valtaisan mahdollisuuden. Nyt meidän tulee olla eturintamassa tässä työssä, Mäkinen jatkaa.

Suomi tarvitsee tulevaisuudessa myös yhä enemmän työperäistä maahanmuuttoa, jotta kasvu ei jää kiinni työvoiman saatavuudesta. Jo tällä hetkellä monet yritykset kamppailevat jatkuvasti rekrytointivaikeusien kanssa. Tarvitsemme esimerkiksi lupaprosessien sujuvoittamista, mutta samalla myös tulee pitää kiinni työehtojen noudattamisesta ja reilusta työelämästä.

-Työntekijöiden asemaa heikentämällä tai tukia leikkaamalla emme luo tähän maahan kestävää kasvua, vaan vain syvennämme vastakkainasettelua. Kestävä kasvu sen sijaan syntyy huolehtimalla osaavasta työvoimasta ja elinvoimaisesta yrityssektorista. Tänään julkaistu raportti antaa erinomaiset eväät tulevalle hallituksen näiden keinojen vahvistamiseen, Mäkinen päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa