SDP:n Pia Viitanen esittää eduskunnan valiokuntien julkista kuulemista: Kahden suomalaispankin suositusten vastainen osingonjako huolestuttava – tarve myös laajempaan keskusteluun

14.1.2021

Kansanedustaja, Suomen Pankin pankkivaltuutettu Pia Viitanen (sd) ihmettelee kahden suomalaispankin ilmoitusta poiketa EKP:n ja Finanssivalvonnan suosituksista lykätä osingonmaksuaan syksyyn. Suosituksen perusteena on torjua mahdollista pankkikriisiä, minkä Korona-pandemian aiheuttamat taloudelliset vahingot voisivat laukaista.

Suomalaispankeista Aktia ilmoitti tiistaina maksavansa suosituksesta poiketen saman tien toissavuoden osingon, yhteensä 37 miljoonaa. Aiemmin myös Ålandsbanken on kertonut maksavansa osingot suosituksen vastaisesti.

Muilta eurooppalaisilta pankeilta ei ole toistaiseksi vastaavia ilmoituksia tullut. Finanssivalvonta on ilmoittanut pitävänsä valitettavana suomalaispankkien irtautumista eurooppalaisesta linjasta.

– Pidän huolestuttavana kahden suomalaispankin valitsemaa linjaa maksaa osingot suosituksen vastaisesti. Koronan vuoksi on syytä kaikin tavoin pyrkiä ehkäisemään ennalta vakavia seurauksia talousjärjestelmään, ja pankkisektorin kestävyys on tässä kokonaisuudessa kriittinen tekijä. Siksi kaikkien olisi syytä malttaa ja noudattaa yhteisiä suosituksia. Lyhyen tähtäimen voitot eivät saa ajaa yhteisen edun edelle, sanoo Viitanen.

– On syytä saada pankeilta selvitys, miksi kriisiaikana toimitaan suositusten vastaisesti.

Viitasen mukaan asia antaa aihetta laajempaankin keskusteluun.

– Esitän, että eduskunnan valtiovarain-, talous- ja tarkastusvaliokunta järjestäisivät asiasta yhteisen julkisen kuulemisen. Samalla voitaisiin luoda katsaus ja käydä keskustelua eurooppalaisten pankkien tämän hetkisestä tilanteesta ja kestävyysnäkymistä, sekä tarvittavista keinoista pankkijärjestelmän kestävyyden turvaamiseksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa