SDP:n Pia Hiltunen: Koulujen kännykkäkieltoa ei tule säätää laissa

20.5.2023

Peruskoulujen kännykkäkielto on ollut esillä hallitusneuvotteluissa. Hallitusneuvotteluja käyvät puolueet ovat pyytäneet aiheesta lisätietoja asiantuntijoilta ja tarkoituksena on linjata kännykättömistä koulupäivistä laissa. Tuore kansanedustaja, luokanopettaja Pia Hiltunen (sd.) katsoo, että koulujen pitäisi saada päättää itse, miten kännykät huomioidaan koulupäivän aikana.

– Opettajana työskennelleenä tiedän, että kouluilla on mahdollisuus tällä hetkellä rajata puhelimien käyttöä koulupäivän aikana. Opettajalla on oikeus päättää, mitä opetusvälineitä ja mitä oppimismenetelmiä kullakin tunnilla käytetään, ja oppilaan velvollisuus on noudattaa opettajan ohjeistusta ja toimia pyydetyllä tavalla. Mikäli oppilas ei noudata sääntöä, opettajalla on oikeus ottaa puhelin oppilaalta pois koulupäivän ajaksi, Hiltunen huomauttaa.

Opettajan työstä eduskuntaan äänestetty Hiltunen ei puolla koulujen kännykkäkiellosta säätämistä lailla, vaan hänen kokemuksensa mukaan koulujen tulisi saada päättää toimintakulttuuristaan itse myös tulevaisuudessa.

– Puhelimet ja muut älylaitteet toimivat monissa tilanteissa oppimista edistävissä tehtävissä, kuten tiedonhankinnassa. Opettajalla tulee säilyä oikeus päättää itse käyttämistään opetusmenetelmistä ja puhelimien hyödyntämisestä opetuskäytössä.

Hiltunen arvioi, että koululaiset ja opiskelijat hyötyisivät älylaitteiden käytön vapaaehtoisesta rajoittamisesta myös koulupäivän ulkopuolella.

– Kännykät eivät ole syy oppimistulosten laskuun, mutta esimerkiksi lukiolaisten digimateriaaleista opiskelu päivittäin tietokoneilla voi vaikuttaa oppimistuloksien heikentymiseen sekä alentaa keskittymiskykyä. Siksi on syytä etsiä keinoja muualta kuin kännykättömistä koulupäivistä, hän päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa