SDP:n Perholehto: Suomalaiset kuluttavat maapallolla enemmän kuin kiinalaiset

12.4.2024

SDP:n kansanedustaja, ympäristövaliokunnan jäsen Pinja Perholehto arvostelee Orpon oikeistohallituksen toimettomuutta kestäviin kulutusvalintoihin kannustamiseksi. Suomi ja suomalaiset ovat kuluttaneet oman osansa maapallon luonnonvaroista tänään.

Suomalaiset käyttävät uusiutuvia luonnonvaroja neljä kertaa enemmän kuin olisi maapallon kannalta kestävää, kertoo Yle tänään. Vastuuta ylikulutuksesta ei kuitenkaan voi sälyttää yksilöille, sillä suurin vastuu ylikulutuksesta ja sitä hidastavista toimista on päättäjillä. Kehysriihen lähestyessä Perholehto painottaa korjausalan merkitystä kiertotaloudessa ja ehdottaa hallitukselle konkreettista toimenpidettä.

– On käsittämätöntä seurata, miten esimerkiksi käyttökelpoisia vaatteita raijataan ”kierrätykseen” ja heitetään roskiin jatkuvasti samaan aikaan, kun pikamuodin uudet jätit, kuten Temu ja Shein valtaavat markkinoilta tilaa, hämmästelee Perholehto.

Perholehdon mukaan Suomen tulisi ottaa mallia Ranskasta, joka on osoittanut olevansa edelläkävijä monissa kestävän kehityksen aloitteissa. Ranska on toiminut etulinjassa esimerkiksi käyttökelpoisen ylijäämäruuan haaskaamisen ja myymättä jääneiden vaatteiden tuhoamisen kieltämisessä. Myös Saksan hallitus valmistelee toimia manipuloivien ostokannustimien tutkimiseksi, sillä Temua epäillään valheellisesta mainonnasta. Vastaaviin toimiin tulee ryhtyä myös Suomessa.

– En ole koskaan ymmärtänyt, miksi lempivaatteen pois heittäminen ja uuden ostaminen on kannattavampaa kuin vanhan korjaaminen. Sama haaste näkyy muissakin maissa. Esimerkiksi Ranska käynnisti siksi jo viime syksynä uuden bonusohjelma, jolla se ohjaa taloudellisella kannustimella kuluttajia korjaamaan vaatteita ja kenkiä sen sijaan, että tavarat dumpataan pois ja tilataan netistä parilla klikkauksella uusia.

Vanhakantainen veropolitiikka jarruttaa Suomessa siirtymää kestävämpään kuluttamiseen. 

 – Esimerkiksi vaatteiden korjauspalveluista joutuu maksamaan arvonlisäveroa 24 prosenttia. Ranskan lisäksi myös Ruotsissa tämäkin on paremmin – sillä alv-taso puolet vähemmän, huomauttaa Perholehto.

– Kehysriihen ympärillä puhutaan nyt verotuksen kiristämisestä. Suutarit, verhoilijat, ompelijat ja muut korjausalan yrittäjät tekevät kaikki tosi arvokasta kiertotaloustyötä. Hallituksella olisi nyt tuhannen taalan paikka siirtää korjauspalvelut alempaan arvonlisäveroluokkaan, ja antaa siten alalle merkittävää nostetta ja painaa suomalaisten ylikulutukselle jarrua.

Maakohtaiset ylikulutuspäivät laskee Global Footprint Network. Materiaalia päättäjien työn tueksi tarjoavat myös Sitra ja WWF.

Jaa sosiaalisessa mediassa