SDP:n Paula Werning: Hallitus panostaa kotitalouksien velkaantumisen rajoittamiseksi

21.6.2022

Kotitaloudet ja yksityishenkilöt ovat viimeisten 20 vuoden aikana ylivelkaantuneet tuntuvasti.

– Tämä suunta on ollut todella huolestuttava. Esimerkiksi asuntolainat, vakuudettomat kulutusluotot ja taloyhtiölainat ovat vaikuttaneet velkaantumisen lisääntymiseen. Tämä taas on johtanut kasvaviin maksuhäiriömerkintöihin, Werning toteaa.

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä on muutaman vuoden ajan arvioinut yksityishenkilöiden ja kotitalouksien liiallista velkaantumiskehitystä ja pohtinut, miten sitä voitaisiin estää ja vähentää.

– Ehdotetut muutokset olisivat asuntoluottojen kohdalla esimerkiksi siten, että uusien luottojen enimmäispituudeksi tulisi 30 vuotta ja uudisrakentamisessa asuntoyhteisöluottojen osuudelle 60 prosentin rajoite myytävien asuntojen velattomasta hinnasta, Werning sanoo.

Myös lyhennysvapaiden kuukausien osalle olisi tulossa muutoksia.

– Rakennuksen valmistumisesta tulisi lyhennysvapaita koskeva kielto viiden ensimmäisen vuoden ajaksi, kuitenkin niin että lyhennysvapaa olisi mahdollinen ensimmäisen vuoden aikana, Werning huomauttaa.

Werning toteaa kuitenkin, että ns. velkakattoa ei ole tulossa.

– Huomioitavaa on myös, että tulossa on julkisen sektorin ylläpitämä positiivinen luottotietorekisteri, josta luotonantajat näkevät henkilön kaikki luotto- ja tulotiedot jatkossa. Tämä tulee helpottamaan huomattavasti niin luoton hakijaa kuin sen antajaakin.

Jaa sosiaalisessa mediassa