SDP:n Mika Kari: Olemme Niinistön vuonna 2016 kuvaamissa uusissa olosuhteissa

9.7.2024

SDP:n kansanedustaja, puolustus- ja tiedusteluvaliokunnan pitkäaikainen jäsen Mika Kari nostaa esiin entisen tasavallan presidentin tarkkanäköiset sanat muuttuvasta maailmasta ja sen tuomista haasteista.

”Kansainväliset säännökset ovat syntyneet ja niiden tulkinta on kehittynyt aivan toisenlaisissa olosuhteissa. Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia.” Näin totesi 2016 silloinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhuessaan Suomen valtiopäiville, eduskunnalle.

– Presidentti Niinistön kahdeksan vuotta sitten tekemä havainto on tänään kenties ajankohtaisempi kuin koskaan aikaisemmin. Niinistö muistutti, että kansainväliset säännökset syntyivät toisenlaisessa ajassa, toisenlaiseen maailmaan. Nämä huomiot ovat tänään kovin totta, kun katsomme itärajan tilannetta, toteaa Kari.

Kari muistuttaa, että politiikassa ratkaisut tehdään lopulta aina nyt, mutta huomista varten.

– Juuri nyt meidän on löydettävä vaikeaan tilanteeseen paras mahdollinen ratkaisu. Olemme kartoittamattomassa maastossa, jossa parhaana suuntimena pidän Niinistön jo 2016 kuvaamaa linjaa, jossa ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja Suomen rajat turvataan. Näen että nyt korjattu rajaturvallisuuslaki täyttää nämä vaatimukset.

Jaa sosiaalisessa mediassa