SDP:n Matias Mäkynen: Palkalla on tultava toimeen

30.11.2022

SDP:n varapuheenjohtajan, kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan kulunut viikko on tuonut hyvin esille, että työntekijöiden oikeudet tarvitsevat edelleen puolustajansa.

– Etlan toimitusjohtaja totesi tänään, että palkalla ei tarvitse tulla toimeen, vaan liian pieniä palkkoja voidaan täydentää sosiaaliturvalla. Kokoomuksen riveistä on puolustettu tätä ajatusta, vaikka juuri eilen kokoomus itse esitti valtavia leikkauksia nimenomaan sosiaaliturvaan. Tässä on iso ristiriita, joka herättää huolta.

Mäkysen mukaan vaikuttaa siltä, että ensi kevään eduskuntavaaleissa kokoomuksella on tarjota työntekijöille vain kylmää kättä.

– Jos kokoomuksen viesti suomalaisille on, että kaikki kynnelle kykenevät pitää saada mukaan työelämään, mutta palkan ei tarvitse riittää elämiseen, on pakko kysyä, unohtaako puolue kokonaan tavallisen ihmisen? Vai haluaako puolue Suomeenkin työmarkkinat, jossa ihmiset joutuvat tekemään useita töitä yhtä aikaa pystyäkseen elättämään itsensä?

Mäkynen muistuttaa, että myös SDP tavoittelee 80 prosentin työllisyysastetta seuraavan hallituskauden aikana. SDP kuitenkin lähtee lisäksi siitä, että palkalla pitää myös tulla toimeen.

– Inflaation vallitessa tämä edellyttää palkankorotuksia, jotka turvaavat ostovoimaa, mutta myös tuottavuuden kasvua investointien kautta. Meidän ei pidä lähteä kilpailemaan halpatyövoimalla, vaan tutkimukseen, koulutukseen ja osaamiseen panostaminen on paras keino varmistaa, että Suomi ja suomalaiset pärjäävät jatkossakin ja työstä voidaan maksaa palkka, jolla tulee toimeen.

Työntekijöillä on oltava myös riittävä turva riittävän palkan vaatimiseen, huomauttaa Mäkynen.

– Esimerkiksi luottamusmiehen aseman turvaaminen lainsäädännössä, työehtosopimusten yleissitovuuden vahvistaminen, ammattiliittojen kanneoikeus ja alipalkkauksen kriminalisointi ovat SDP:n keinoja varmistaa, että työntekijöiden neuvotteluasema säilyy reiluna ja tasa-arvoisena jatkossakin.

Jaa sosiaalisessa mediassa