SDP:n Kymäläinen: Pekka Haaviston näki mitä itärajalla tapahtuu

8.7.2024

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen muistuttaa, että politiikkaan, varsinkin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan kuuluu pitkäjänteisyys ja maltti, mutta myös vaatimus toimia silloin kun toimia tarvitaan.

– Ympäri Suomen presidentinvaalien alla kiertänyt vihreiden Pekka Haavisto näki vuoden vaihteessa itärajan tilanteen sellaisena kuin se on: vakavana. Nyt tämä tilannekuva tuntuu julkisessa keskustelussa vihreiltä unohtuneen.

Viime vuoden lopulla Haavisto antoi hallitukselle tiukkaa palautetta sen hitaasta toiminnasta rajalla ja vaati rajan täyssulkua. Haavisto muistutti, ”että Suomen rajalinja voidaan halutessa sulkea kokonaan puolustusvoimien toimesta, jonka jälkeen turvapaikanhakijat eivät pääse enää Suomen lainkäyttöalueelle hakemaan turvapaikkaa” (IL 21.11.2023). Haavisto myös muistutti, että ”Venäjällä on valtava määrä paperittomia ihmisiä, jopa kymmeniätuhansia, joista Venäjä voi pyrkiä pääsemään eroon työntämällä niitä Suomen rajan yli. Voi olla lopulta isoista määristä kyse” (IS 21.11.2023).

– Toivon, että Pekan viesti muistetaan vihreissä yhä. Valitettavasti viime viikkoina on näyttänyt sille, että kuva itärajan tilanteesta ei ole siirtynyt vuoden vaihteen vaalikiertueelta kansanedustajille asti.

Jaa sosiaalisessa mediassa