SDP:n Kimmo Kiljunen vaatii: Ei saksia eikä ikärasismia

15.4.2024

SDP:n Kimmo Kiljunen on tuohtunut valtiovarainministeri Purran kaavailemista eläkeleikkauksista. Kiljunen kritisoi Purraa pelon ja sukupolvien välisen vastakkainasettelun lietsomisesta valtion talouden tasapainottamiskeskustelussa.

– On mieletön ajatus, että veronkiristykset suunnattaisiin keskitetysti yhdelle tietylle ikäryhmälle, vanhuuseläkeläisille. Tämä ei ole oikeudenmukaista. Kukaan nuori ei taatusti halua vanhempiensa tai isovanhempiensa joutuvan köyhyysloukkuun. Jos Purra saa tahtonsa läpi, niin köyhtyminen aidosti uhkaa yhä useampia eläkkeensaajia, Kiljunen tähdentää.

Kiljusen mukaan ei pidä paikkaansa, että eläkkeensaajat eivät olisi jo osallistuneet valtion talouden sopeuttamistalkoisiin.

– Tiedämme, että eläkeläisten käytettävissä olevista varoista suuri osuus kuluu pakollisiin ruoka- ja terveysmenoihin. Ruoan hinnan kallistuminen, lääkkeiden arvonlisäveron ja lääkekaton nostaminen sekä sotemaksujen korottaminen kohdistuvat erityisesti eläkkeensaajiin. Lisäksi lääkäriin pääsyä on heikennetty hoitotakuuta jäädyttämällä. Kaiken päälle hallitus aikoo vielä harventaa roimasti sairaalaverkkoa.

– Kaikkein röyhkeintä on leikkausten kohdentaminen pienituloisimpiin ja haavoittuvimpiin. Surullinen esimerkki tästä on eläkkeensaajien asumistuen indeksijäädytys, mikä iski yli 200 000 kaikkein pienituloisimpaan eläkkeensaajaan. He ovat nyt täydestä syystä peloissaan arjen pärjäämisestään, Kiljunen tuohtuu.

– Jo riittää eläkkeensaajien nöyryyttäminen, Kiljunen päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa