SDP:n Kim Berg: Kokoomuksen luikertelu sote-kysymyksissä saa riittää, nyt tarvitaan vastauksia

16.3.2023

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Kim Berg ihmettelee, jos Petteri Orpo aiotaan päästää luikertelemaan vaalitenttien lävitse vastaamatta kokoomuksen esittämien sote-säästöjen todellisiin sisältöihin ja vaikutuksiin.

– Orpo ja kokoomus ovat kevään aikana tehneet kaikkensa, jotta eivät joutuisi vastaamaan kysymyksiin siitä, koskeeko puolueen esittämä miljardin ”indeksijarru” sote-palveluita tai kuinka miljardin ”tehostus” voitaisiin toteuttaa irtisanomatta henkilöstöä tai heikentämättä palveluja, Berg huomauttaa.

Keskiviikkona SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin kysyi kokoomuksen esitysten konkretian perään MTV:n vaalitentissä.

– Vastaus oli Orpon tuijotus tyhjyyteen ja kieltäytyminen vastaamasta suoraan kysymykseen. Sote-palvelut ovat tärkeimpiä ja myös kansalaisten eniten arvostamia palveluja, mutta ne on jätetty vaalikeskusteluissa toistaiseksi varsin pienelle huomiolle. Tätä hämmästellään myös sote-henkilöstön ja -järjestöjen piirissä, hoitajataustainen Berg hämmästelee.

Berg toivoo myös mediaa ryhdistäytymään asiassa.

– Kansalaiset ja sote-henkilöstö ansaitsevat saada vastauksen näihin kysymyksiin ennen vaaleja. Eikä vastaukseksi saa riittää epämääräinen höpinä ”yksityisten mukaan ottamisesta”. Sosiaali- ja terveysministeriö on laskenut, että miljardin muutokset hyvinvointialueiden indeksiin tarkoittaisivat noin 4000 sairaanhoitajan irtisanomista jo ensi vuonna, ja yli 10 000:n vaalikauden aikana. Myös valtionvarainministeriö on tunnustanut, että miljardiluokan säästöjä sotesta ei ole tehtävissä ilman lakisääteisten palvelujen ja velvoitteiden vastaavaa keventämistä.

– Orpon ja kokoomuksen luikertelu saa riittää, nyt kaivataan vastauksia, Berg vaatii.

Jaa sosiaalisessa mediassa