SDP:n Kim Berg: Kanneoikeus olisi tehokas lääke työperäiseen hyväksikäyttöön

21.3.2023

Mediassa uutisoidaan säännöllisesti työehtojen räikeästä polkemisesta esimerkiksi siivous- tai ravintola-alalla. Yksittäisellä työntekijällä on suuri kynnys nostaa kokemansa epäkohdat työpaikallaan esiin, saati lähteä vaatimaan itselleen oikeutta. Hyväksikäytön seurauksena Suomeen uhkaa syntyä kahdet työmarkkinat ja tämä kehitys on pysäytettävä. Tästä syystä ensi vaalikaudella täytyy säätää laki kanneoikeudesta ammattiliitoille sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutetuille.

– Ammattiliitoilla on suora ja jatkuva yhteys työpaikkoihin ja tieto ilmenevistä väärinkäytöksistä. Myös tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutetut seuraavat säännöllisesti työpaikkojen tilannetta. Tällä hetkellä näiden tahojen keinot puuttua epäkohtiin ovat liian vähäiset. Siksi kanneoikeuden mahdollistaminen olisi tärkeää, painottaa kansanedustaja ja SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kim Berg.  

Kanneoikeus toimisi lisäksi ennaltaehkäisevästi. Mikäli epäkohtiin voitaisiin puuttua helpommin, myös kynnys rikkeiden tekemiseen työnantajan toimesta nousisi. Väärinkäytöksiin on houkuttelevaa tarttua, mikäli työntekijän tiedetään olevan heikoilla omien oikeuksiensa puolustamisessa. Kanneoikeuden myötä työntekijät eivät joutuisi asian esiin tuomisen myötä hankalaan asemaan vaan saisivat kaipaamaansa puolustusta.

– Reilu työelämä edellyttää pelisääntöjen noudattamista sekä mahdollisuutta nostaa epäkohdat esiin ilman työntekijän aseman heikentymistä. Näin tervehdytämme koko työmarkkinaa ja edistämme oikeudenmukaista kilpailua. Muissa pohjoismaissa ryhmäkanneoikeudet ovat huomattavasti laajempia, meidän tulisi liittyä samaan porukkaan, linjaa Berg. 

– Alipalkkauksen kriminalisointi on myös konkreettinen toimi, jolla reiluuteen voidaan puuttua. Olen tehnyt asiasta lakialoitteen tällä hallituskaudella. Asialla voitaisiin suojata erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ryhmiä, kuten nuoria ja ulkomaalaisia työntekijöitä hyväksikäytöltä, sanoo Berg.

Kanneoikeus olisi ratkaisu myös ulkomaisen työvoiman ongelmiin

Maahanmuuttajataustaisilla työntekijöillä on vähiten uskallusta nostaa esiin epäkohtia työpaikalla, saati ottaa puheeksi työehtosopimuksen alittavaa palkkatasoa.

– Usein ammattiliittojen edustajat työpaikoilla ovat ensimmäisenä huomanneet epäkohdat ulkomaalaisten työntekijöiden tilanteissa. Kanneoikeuden myötä ammattiliitot voisivat jatkossa viedä oikeuteen hyväksikäytön tilanteita ilman, että työntekijän henkilöllisyys paljastuu, sanoo Kim Berg.

– Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Meillä Pohjanmaalla on tietyillä aloilla huutava työvoimapula, johon voidaan vastata vain ulkomaisella työvoimalla. Meidän täytyy samanaikaisesti panostaa työntekijöiden saatavuuteen mutta myös heidän oikeuksiensa takaamiseen, päättää Berg.

Jaa sosiaalisessa mediassa