SDP:n Kim Berg: Hallituspuolueet kirjoittavat totuutta uudelleen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa

3.12.2023

Hallituspuolueet kirjoittavat uudelleen totuutta sosiaali- ja terveysvaliokunnan toiminnasta, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, sote-valiokunnan jäsen Kim Berg.

Bergin mukaan hallituspuolueiden edustajien syytökset asioiden käsittelyn tahallisesta viivyttämisestä valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun toimesta ovat perusteettomia.

 – Päinvastoin hallituspuolueet ovat itse käyttäneet tällä viikolla tuntikausia valiokunnan kantoja koskevien mietintöjen muokkaamiseen ja viivyttäneet toimeentulotukea ja asumistukea koskevien esitysten käsittelyä niin, että tavoiteaikataulusta ollaan jäljessä. On käsittämätöntä, että hallituspuolueiden edustajat pyrkivät vierittämään vastuun omasta toiminnastaan oppositiolle.

Esimerkiksi torstai-iltana hallituspuolueet viivästyttivät asumistukileikkausten käsittelyä useilla tunneilla, koska halusivat poistaa virkamiesten kirjoittamasta mietintöluonnoksesta osia, joissa kuvattiin asumistuen leikkausten negatiivisia vaikutuksia esimerkiksi heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin, huomauttaa Berg. Asiasta uutisoi perjantaina Helsingin Sanomat.

 – On surullista, että hallitusryhmät haluavat piilottaa ajamiensa sosiaaliturvaleikkausten todelliset vaikutukset suomalaisilta. Hallituspuolueiden syytösten taustalla onkin ilmeisesti halu kääntää huomio omasta tosiasioiden piilottelusta toisaalle, jotta ihmisiltä unohtuisi, miten kylmää politiikkaa Orpon hallitus on tekemässä.

Bergin mukaan SDP:n sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet ovat sitoutuneita siihen, että valiokunta saa sosiaaliturvan leikkauksia ja indeksijäädytyksiä koskevat esitykset käsiteltyä ajallaan. Valiokunta pitää maanantaina ylimääräisen kokouksen, jotta mietinnöt valmistuvat varmasti määräajassa.

 – Hallituspuolueita tämäkin on tuntunut harmittavan. On kuvaavaa, että hallituspuolueiden edustajat ovat huolestuneempia kokouksiin käytetystä ajasta kuin siitä, että pienituloisten suomalaisten toimeentuloa merkittävästi heikentävät, 1,5 miljardin euron sosiaaliturvaleikkaukset tulevat käsitellyksi asiallisesti ja huolella. Se kertoo paljon hallituksen asenteista heikommassa asemassa olevia ihmisiä kohtaan.

Berg muistuttaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on vielä työtä jäljellä, eivätkä hallituspuolueiden edustajien perättömät syytökset helpota yhteistyötä valiokunnassa.

 – Me SDP:n edustajat olimme päättäneet, että haluamme tässä vaiheessa keskittyä tilanteen rauhoittamiseen, jotta työ saadaan vietyä loppuun ajallaan ja järjestyksessä. Samaa rakentavaa lähestymistapaa olisimme toivoneet myös hallitukselta. Ikävää, että hallituspuolueista päätettiin asiaan keskittymisen sijasta lähteä tarpeettoman syyttelyn tielle, Berg päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa