SDP:n Haatainen: Orpon hallitus romuttaa toisen asteen maksuttomuuden

24.4.2024

Lukiolaisten liitto tiedotti tänään lukiolaisten valtakunnallisesta ulosmarssista, jolla vastustetaan maksuttoman toisen asteen romuttamista. Päätös maksuttomuuden rajaamisesta tehtiin Orpon hallituksen kehysriihessä viime viikolla. Maksuton oppimateriaali, ylioppilaskokeet mukaan luettuna, rajataan sen vuoden loppuun, jolloin oppilas täyttää 18 vuotta.

– Viime hallituskaudella Marinin hallitus päätti viimein siitä, että toisesta asteesta tehtiin maksuton. Se tarkoitti sitä, että maksuttomaksi tulivat muun muassa opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja työvälineet sekä ylioppilastutkinnon suorittamiseen edellytettävät viisi koetta. Tämä takasi oppilaiden tasa-arvoiset mahdollisuudet opiskeluun toisella asteella, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd) kertoo.

Vuoden 2022 Lukiolaisbarometrin mukaan maksuttomuus on vaikuttanut päätökseen hakeutua lukioon erityisesti niillä opiskelijoilla, joiden vanhemmista kumpikaan ei ole korkeakoulutettu, vähintään toinen vanhemmista on työtön tai joiden äidinkieli ei ole suomi.

– Orpon hallituksen päätös on yksiselitteisesti huono, varsinkin kun osaamisen merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa. Koko toisen asteen maksuttomuuden varmistaminen jätetään kuntien varaan, joiden mahdollisuudet tämän järjestämiseen vaihtelevat ilman valtion rahoitusta. Myös tämä epätasa-arvoistaa nuorten tilannetta, Haatainen sanoo.

– On surullista, että vastikään päätettyä maksuttomuutta joutuvat nyt lukiolaiset ulosmarssilla puolustamaan. Nuorille kuuluu maksuton opetus ja opiskeluvälineet. Kaikilla nuorilla tulee olla mahdollisuus valita toisen asteen opintopolku omien toiveidensa, ei kustannusten mukaan. Toisen asteen maksuttomuus on mahdollistanut tämän. Hallitus ei ole ymmärtänyt koulutuksellisen tasa-arvon merkitystä tai välitä eriarvoisuuden kasvusta, Haatainen päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa