SDP:n Eveliina Heinäluoma: Parempi myöhään kuin milloinkaan – hallituksen on toimittava rakennusalan ahdingon lievittämiseksi nyt

10.2.2024

SDP:n kansanedustaja, ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallituksen toimista rakennusalan syvenevän ahdingon edessä.

– Rakennusalan tilanne on äärimmäisen vakava. Alan konkurssien määrä kasvoi rajusti viime vuonna, ja myös työttömien määrä on nopeassa nousussa, sanoo Heinäluoma.

Alalta saatiin jälleen tällä viikolla synkkiä uutisia, kun rakennusyhtiö Lehto Groupin tytäryhtiöt hakeutuivat konkurssiin. Heinäluoma ihmettelee hallituksen itsepäisyyttä pitää historiallisen vaikeassakin tilanteessa kiinni tuhoisista asuntopolitiikan linjauksistaan. 

– Hallituksen tulisi niellä ylpeytensä ja vihdoin myöntää, että rakennusala tarvitsee kipeästi tukea, jota juuri asuntopolitiikan keinoin voidaan antaa, sanoo Heinäluoma. 

Heinäluoman mukaan SDP on tuonut jo kuukausien ajan esiin ratkaisuja alan vaikeaan tilanteeseen, mutta hallitus ei ole ottanut niitä kuuleviin korviinsa. 

– SDP on esittänyt esimerkiksi valtion tukeman ara-asuntotuotannon, kuten asumisoikeusasuntotuotannon, lisäämistä. Tätä on kannattanut myös Rakennusliitto. Lisäksi hallitus voisi vauhdittaa korjausrakentamista määräaikaisen tuen avulla, mikä kompensoida pysähtynyttä uudistuotantoa, luettelee Heinäluoma. 

Heinäluoma haluaa eilen jättämällään kirjallisella kysymyksellä herätellä hallitusta tilanteeseen, jonka on ennustettu jatkuvan historiallisen vaikeana. 

– Jättämällä rakennusalan tällaiseen vapaapudotukseen hallitus uhkaa myrkyttää kasvun, josta se niin paljon puhuu. Toistaiseksi hallituksen ratkaisut, jotka huomioisivat tilanteen vakavuuden, ovat jääneet kokonaan uupumaan, kritisoi Heinäluoma. 

– Hallitus on jo monta kuukautta myöhässä. Päättäväisiä toimia rakennusalan tukemiseksi tarvitaan nopeasti – parempi myöhään kuin milloinkaan, päättää Heinäluoma.

Jaa sosiaalisessa mediassa