SDP:n Eloranta vaatii Multalalta toimia: Kirjailijat jäämässä lähes kokonaan ilman korvauksia saavutettavuuskirjasto Celian lainoista

19.6.2024

SDP:n kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta on jättänyt saavutettavuuskirjasto Celian lainoista maksettavista korvauksista uuden kirjallisen kysymyksen. Kirjaston ilmoitus luopua kokonaan fyysisistä äänikirjalainoista vie Elorannan mukaan pohjan ministeri Multalan edellisen vastauksen perusteilta ”nykyisenlaajuisesta” ja ”oikeasuhtaisesta” korvauksesta.

– Vastauksessaan toukokuussa jättämääni kysymykseen saavutettavuuskirjasto Celian lainojen korvaamisesta kirjailijoille tiede- ja kulttuuriministeri Multala esitti, että ”nykyisenlaajuista korvausta voidaan pitää oikeasuhtaisena lukemisestedirektiivin edellyttämään rajoitukseen nähden”. Vain hieman yli viikko ministerin vastauksen jälkeen valtion saavutettavuuskirjasto Celia uutisoi toteuttavansa pitkään valmistellun muutoksen ja lopettavansa kokonaan fyysisten CD-äänikirjojen lainaamisen. Ministerin vastaus herättää hämmennystä, sillä hän lienee kysymykseen vastatessaan tiennyt, että Celia lopettaa kokonaan fyysisten CD-äänikirjojen lainaamisen. Miksi ministeri Multala on antanut eduskunnalle harhaanjohtavan vastauksen, Eloranta ihmettelee.

Saavutettavuuskirjasto Celia ilmoitti 6.6.2024 lopettavansa kokonaan fyysisten CD-äänikirjojen lainaamisen. Kaikki sen äänikirjat siirretään verkkoon ja pois lainojen korvaamisen piiristä lopullisesti syyskuussa 2025. Muutoksen myötä jatkossa korvausta tekijöille maksetaan vain Celiasta omalle tietokoneelle ladattavista tiedostolainoista, joita tehtiin esimerkiksi viime vuonna vain noin 84 000. Celian kokonaislainamäärä (1 333 000 lainaa vuonna 2023) on samaa mittaluokkaa kuin yleisten kirjastojen sähköinen lainaaminen (1 755 000 lainaa). Yleisten kirjastojen sähköiset lainat ovat kirjastokäytön korvaamisen eli ns. e-lainauskorvauksen piirissä, ja nämä kirjastokäytön haitasta maksetut korvaukset on todettu oikeudenmukaisiksi ja merkittäviksi kirjallisuuden tekijöille.

– Kirjailijat ansaitsevat oikeudenmukaisen korvauksen lainoista kirjastosta ja lainausmuodosta huolimatta. Kirjallisuuden tekijöille merkittävä korvausjärjestelmä menettää alkuperäisen tarkoituksensa lähes kokonaan, jos korvauksen piiriin kuuluu jatkossa vain 6 % Celian lainoista. Hallituksen tulee huolehtia, että tekijänoikeuslain korvausoikeus ajantasaistetaan vastaamaan nykyaikaa ja Saavutettavuuskirjasto Celian tosiasiallista kirjallisuuden käyttöä, jotta kirjailijat saavat työstään ansaitun korvauksen, vaatii Eloranta.

Jaa sosiaalisessa mediassa