SDP:n Elisa Gebhard: Hallituksen leikkauksien jalkoihin uhkaavat jäädä naiset ja vähemmistöt

21.4.2024

SDP:n kansanedustaja Elisa Gebhard nostaa huolensa hallituksen suunnitelmista leikata julkisella puolella tehtävästä korjaavasta ja ennallistavasta plastiikkakirurgiasta.

Gebhard muistuttaa, että julkisella puolella tehty plastiikkakirurgia on olennainen osa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvalikoimaa, jonka rahoitusta ei pidä leikata. Sitä ei pidä väheksyä tai nähdä pelkästään esteettisenä toimena, koska hoidot ovat ratkaisevan tärkeitä potilaiden hyvinvoinnin kannalta.

– Julkisen puolen plastiikkakirurgiset toimenpiteet ovat olennainen osa potilaiden hoitopolkua, ja ovat merkittävästi elämänlaatua parantavia. Esimerkiksi rintarekonstruktio syöpäleikkauksen jälkeen tai kasvojen korjaus vakavan tapaturman seurauksena eivät ole pelkästään kosmeettisia toimenpiteitä, vaan niillä on merkittävä vaikutus potilaan terveyteen ja hyvinvointiin, Gebhard toteaa.

Erikoissairaanhoidon asiantuntijat pitävät leikkauksia järjettöminä. Asiantuntijat muistuttavat, että julkisella puolella ei tehdä mitään sellaisia toimenpiteitä, joille ei ole lääketieteellisiä perusteita. Palveluiden lopettaminen julkisella puolella pakottaa toimenpiteitä tarvitsevat ihmiset etsimään palvelut yksityiseltä puolelta, mahdollistaen palvelut vain varakkaille.

Gebhardin mukaan hallituksen tulisikin avata, mitä hallitus tarkoittaa tavoitteellaan rajata palveluita ”estetiikkaa lähenevän plastiikkakirurgian” osalta. Hän näkee riskinä, että päätös tulee vaikuttamaan lääketieteelliseen sukupuolenkorjausprosessiin liittyviin, niitä läpikäyville kriittisen tärkeisiin palveluihin. Mikäli näin olisi, se olisi merkittävä takapakki vähemmistöjen oikeuksien kannalta Suomessa.

– Myöskään strerilisaation rajaaminen pois julkisen palveluvalikoiman ulkopuolelle ei ole itsemääräämisoikeuden kannalta hyväksyttävä päätös. Sterilisaation saamisen vaikeudesta on käyty paljon keskustelua viime vuosina, Gebhard muistuttaa. 

– Hallituksen toimenpiteet osoittautuvat jälleen kerran hyvin sukupuolittautuneiksi. Leikkaukset kohdistuvat erityisesti naisten ja mahdollisesti sukupuolivähemmistöjen tarvitsemiin palveluihin. Erityisen vaikeassa asemat ovat transihmiset, joille nämä erikoissairaanhoidon palvelut ovat tärkeitä, Gebhard päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa