Pohjoismainen yhteistyökomitea SAMAK: Meillä on yhteinen näkemys ulko- ja turvallisuuspolitiikasta

28.2.2023

Yhteinen pohjoismainen tavoitteemme on saada sekä Ruotsi että Suomi mahdollisimman nopeasti ja yhtä aikaa Naton jäseniksi. Tämä vahvistaa sekä Pohjolaa että Natoa.

Venäjä aloitti vuosi sitten laittoman ja julman hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan, jossa venäläisjoukot aiheuttavat ukrainalaisille valtavaa kärsimystä. Meidän tärkein tehtävämme on tukea Ukrainaa täydellä voimalla, jotta Ukraina selviää sodasta voittajana ja pääsee jälleenrakennuksen sekä EU-jäsenyyden tielle. Venäjään kohdistuvia pakotteita ja muuta painetta tulee jatkaa niin kauan kuin Ukrainan mukaan edellytyksiä rauhalle ei ole.

Venäjä on kiistänyt naapurimaidensa oikeuden valita turvallisuuspoliittiset linjansa ja rikkoo avoimesti YK:n peruskirjaa ja kansainvälistä oikeutta. Venäjän sota ja toimet ovat vakavin uhka yhteiselle turvallisuudellemme ja kansainväliselle rauhalle ja vakaudelle vuosikymmeniin. Venäjän sota on muuttanut Euroopan turvallisuuden perusteitaan myöten eikä paluuta entiseen enää ole. Tässä tilanteessa Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet jäsenyyttä Natossa. 

Yhteinen pohjoismainen tavoitteemme on saada sekä Ruotsi että Suomi mahdollisimman nopeasti yhtä aikaa Naton jäseniksi. Se vahvistaa Pohjolaa ja se vahvistaa Natoa.

Kun Suomi ja Ruotsi tulevat Naton jäseniksi, Pohjolan merkitys Euroopassa kasvaa. Se tulee mahdollistamaan myös yhteisen pohjoismaisen puolustussuunnittelun. Samalla se kasvattaa maiden vastuuta Euroopan yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamisesta.

Tämä lausuma on annettu SAMAK:n vuosikokouksessa Paasitornissa Helsingissä 28. helmikuuta 2023. SAMAK on pohjoismainen yhteistyökomitea sosialidemokraattisille puolueille ja ammatillisille keskusjärjestöille, kuten SAK Suomessa.

Lue lisää: samak.info

Jaa sosiaalisessa mediassa