Pekka Komu: EU-parlamentin on kyettävä ratkomaan kolme pirullista ongelmaa

6.6.2024

Tulevassa Euroopan parlamentissa tarvitaan edustajia, jotka ovat yhteistyökykyisiä, rakentavia, ennakkoluulottomia ja tulevaisuusorientoituneita, kirjoittaa eurovaaliehdokas Pekka Komu.

Uuden EU-parlamentin edessä on visaisia ongelmia, jotka tulevat vaikuttamaan sen työhön koko kauden 2024–2029. Ensimmäinen ja polttavin näistä on turvallisuus, sekä Euroopan ulkoinen että sisäinen. Kolmatta vuotta jatkuva hyökkäyssota Ukrainassa on osoittanut, että EU:n on syvennettävä puolustusyhteistyötä vastaisuudessa entistä enemmän. EU:n täytyy löytää yhteisymmärrys turvallisuuteen ja puolustukseen kytkeytyvien hankintojen keskittämiseen Euroopan sisämarkkinoille. Samoin huoltovarmuutta on vahvistettava koko EU:n alueella.

Sisäisen turvallisuuden osalta on löydettävä yhteisiä, eurooppalaisia keinoja torjua ulkomailta ohjattuja disinformaatiokampanjoita. Eurooppalaiset on saatava luottamaan omiin tiedeinstituutioihinsa, viranomaisiinsa ja medioihinsa sen sijaan, että he kuuntelisivat verkon valeuutisia. Myös ääriajattelun ja terroristisen väkivallan hillitsemisessä disinformaation torjumisella on tärkeä rooli.

Toinen tärkeä teema tulee olemaan alueiden ja kaupunkien äänten esiin nostaminen. EU:n päätöksenteko on rakennettu läheisyysperiaatteelle, mikä tarkoittaa, että asiat tulee päättää sillä tasolla, joka on lähinnä kansalaisia. Alueiden komitean jäsenenä olen päässyt näkemään, miten suuri vaikutus alueilla parhaimmillaan on koko Eurooppaan. Lahden kaltaiset kaupungit hyötyisivät siitä, jos tulevalle kaudelle perustettaisiin kaupunkien ja alueiden komissaari vahvistamaan kasvavien, keskisuurten kaupunkien näkökulmaa EU:n päätöksenteossa.

Kaupunkien rooli kytkeytyy myös EU-parlamentin kolmanteen haasteeseen, vihreään siirtymään ja TKI-investointeihin. Siirtyminen ympäristöystävälliseen teknologiaan läpi yhteiskunnan eri osa-alueiden on välttämätöntä ilmastotuhon ja luontokadon pysäyttämiseksi. EU:n on vauhditettava vihreää siirtymää niin, etteivät kustannukset tule kohtuuttomiksi tavallisille kuluttajille ja ettei eurooppalainen teollisuus jää jälkeen tutkimus- ja kehitystyössä.

Näiden haasteiden ratkomiseen tarvitaan tulevassa Euroopan parlamentissa edustajia, jotka ovat yhteistyökykyisiä, rakentavia, ennakkoluulottomia ja tulevaisuusorientoituneita. Kyynisyydellä ja populismilla ei Eurooppaa pelasteta.

Pekka Komu
eurovaaliehdokas

Jaa sosiaalisessa mediassa