Ministeri Tytti Tuppurainen: Tasapainoinen aluerakenne vaatii vahvan pohjoisen keskuksen

1.11.2021

Oululainen eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen näkee Pohjois-Pohjanmaan roolin merkittävänä pohjoisen Suomen veturina. Tuppurainen toi valtiovallan tervehdyksen tänä vuonna juhlavuottaan viettävän 90-vuotiaan Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntapäiville.

– Jotta maamme aluerakenne olisi tasapainoinen, maamme tarvitsee vahvan pohjoisen keskuksen eteläisen Suomen, pääkaupunkiseudun, vastavoimaksi. Pohjois-Pohjanmaan on oltava jatkossakin alue, jonne on hyvä muuttaa ja jäädä, jossa tuntuu turvalliselta perustaa perhe, kasvaa ja vanheta, luonnehti Tuppurainen puheenvuorossaan.

Tuppurainen nosti puheessaan esiin kolme asiaa, joissa hän näkee Pohjois-Pohjanmaan roolin tulevaisuudessa korostuva ja joissa alueen aktiivisuutta tarvitaan.

1. Pohjois-Pohjanmaasta on tehtävä hyvinvointitalouden lippulaiva.

– Vuonna 2019 veimme Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella eteenpäin hyvinvointitalouden käsitettä, joka katsoo taloutta laajemmassa kulmassa ja tunnistaa taloudellisen menestyksen ja hyvinvoinnin kohtalonyhteyden. Tätä ajattelua tulisi entisestään juurruttaa myös Pohjois-Pohjanmaalle ja juuri nyt on oikea hetki varmistaa, että kuljemme kehityksen eturintamassa.

Tuppurainen muistuttaa, että sote-uudistuksen myötä valta ja vastuu siirtyvät alueille ja alkuvuodesta Suomessa käydään historian ensimmäiset aluevaalit, joissa valitut päättäjät ovat jatkossa keskeisessä roolissa tulevaisuuden hyvinvointipalvelujen kehittämisessä ja turvaamisessa. Myös alueellinen yhteistyö saa aivan uudenlaista painoarvoa. Muutos voi osaltaan avata myös ovia maakuntien tehtävien laajempaankin tarkasteluun.

2. Pohjois-Pohjanmaan asemaa pohjoisen vankkana veturina on lujitettava

– Jotta maamme aluerakenne olisi tasapainoinen, maamme tarvitsee vahvan pohjoisen keskuksen eteläisen Suomen, pääkaupunkiseudun, vastavoimaksi. Pohjois-Pohjanmaan on oltava jatkossakin alue, jonne on hyvä muuttaa ja jäädä, jossa tuntuu turvalliselta perustaa perhe, kasvaa ja vanheta.

Pohjois-Pohjanmaa on Pohjoisen Suomen koulutus- ja osaamiskeskittymä, jonka vankan perustan luovat yliopistomme ja ammattikorkeakoulumme. Osaamme tutkia ja innovoida, ja esimerkiksi Oulun seudulla panostetaan merkittävästi tutkimus- ja kehittämismenoihin.

3. Ilmastonmuutokseen on vastattava rohkeasti

Tässä murroksessa Pohjois-Pohjanmaa on valinnut olla rohkeasti osana ratkaisua, Tuppurainen kiittelee.

– Puhuessamme fossiilisten korvaamisesta, on Pohjois-Pohjanmaalla Suomessa ja koko Euroopassa tärkeä rooli. Suomen sisällä siirtymä esimerkiksi fossiilivapaan teräksen tuotantoon SSAB:n Raahen tehtaalla on tavoite, jota on syytä vauhdittaa. Toisaalta Pohjois-Pohjanmaalla tuotetaan 40 prosenttia Suomen tuulivoimasta ja TUULI-hanke tekee alueellamme tärkeää työtä tuulivoiman eteen. Oulun yliopista kuulimme juuri viime kuussa rohkaisevia uutisia siitä, kuinka yliopiston tutkimusryhmä kehittää hiilineutraalia vedyn tuotantoa ilman sähköä, valokatalyysillä auringon valon avulla. Onnistuessaan tämän teknologian kehittäminen olisi Nobelin arvoinen suoritus.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa