Kimmo Kiljunen ja Eva Biaudet: Valko-Venäjän sunnuntain vaalit eivät ole vapaat

23.2.2024

Valko-Venäjällä käydään sunnuntaina 25.2. parlamentti- ja paikallisvaalit epädemokraattisissa olosuhteissa. Tilanteessa, jossa presidentti Lukashenkan hallinnon toimesta valkovenäläisten sanan-, kokoontumis- ja yhdistymisvapautta rajoitetaan, oppositiopuolueiden toiminta on tukahdutettu ja niiden johtajia vainotaan, tiedotusvälineiden vapautta ei ole, ja uskottavaa kotimaista tai kansainvälistä vaalitarkkailua ei sallita, ei voida myöskään käydä vapaita ja rehellisiä vaaleja.

Valko-Venäjän tilanne on merkittävästi heikentynyt 2020 pidettyjen vaalien jälkeen, jolloin hallinto tukahdutti väkivalloin rauhanomaiset mielenilmaukset. Valko-Venäjällä on 1500 poliittista vankia epäinhimillisissä olosuhteissa. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan joitakin Valko-Venäjällä tapahtuneita laajoja, järjestelmällisiä ja vakavia ihmisoikeusloukkauksia voidaan pitää rikoksina ihmisyyttä vastaan.

Demokraattinen Valko-Venäjä -ryhmän kansanedustajajäseninä annamme täyden tukemme rohkeille opposition ja kansalaisyhteiskunnan jäsenten tekemälle työlle heidän pyrkimyksissään ja vaatimuksissaan kohti oikeudenmukaista, ihmisoikeuksia kunnioittavaa ja demokraattista Valko-Venäjän tulevaisuutta.  Erityisesti esitämme tukemme Sviatlana Tsikhanouskayan tekemälle työlle ja johtajuudelle Valko-Venäjän sisäisen kehityksen edistämiseksi.

Vaadimme, että Valko-Venäjän hallinnon tulee varmistaa vapaiden ja rehellisten vaalien järjestäminen maassa, ja kunnioittaa kansalaistensa poliittisia oikeuksia ja vapauksia. Vapaiden ja rehellisten vaalien jälkeen tulisi varmistaa rauhanomainen vallanvaihto.

Kimmo Kiljunen, puheenjohtaja

Eva Biaudet, varapuheenjohtaja

Demokraattinen Valko-Venäjä ystävyysryhmä

Jaa sosiaalisessa mediassa