Energipolitiken – den gröna omställningen är ett livsvillkor för företag och hushåll

Målet med energipolitiken är en snabb övergång till förnybara och utsläppsfria energiformer och en lösgörning från ryskt fossilt bränsle. Med övergången till ren energi ökar man Finlands leverans- och försörjningssäkerhet och tryggar en förmånlig energi för konsumenter och företag.

Vårt mål är ett energisjälvförsörjande Finland 2025. Det kräver byggande av vindkraft överallt i Finland.

SDP:s mål är en decentraliserad och leveranssäker energiproduktion som utnyttjar olika teknologier. Förutsägbarheten i energipolitiken uppstår av långsiktiga och tydliga mål, teknologineutral reglering samt dialogiska och smidiga tillståndsprocesser. Den primära regleringsmetoden i eftersträvandet av minskade utsläpp är utvecklingen av utsläppshandeln, men det behövs även kompletterande metoder. Metoderna att minska utsläppen ska väljas kostnadseffektivt med beaktande av de valda metodernas kommersiella potential. Allt eftersom samhället elektrifieras måste man säkerställa en ökad produktion av ren energi samt överföringsnätens tillräckliga täckning och kapacitet.

Vi främjar ibruktagandet av nya teknologier

Finansieringen av pilotanläggningar, utvecklande av tillståndsprocesserna innan de första kommersiella projekten samt säkerställandet av överföringsinfrastrukturen för energi är metoder för att främja ibruktagandet av nya teknologier som utvecklats av finländska företag och forskningsanläggningar. Man måste främja kommersiellt utnyttjande av till exempel energieffektivitetslösningar, småskalig kärnkraft, havsvindkraft, bränslen producerade av elektricitet samt industrins biflöden. Den finländska industrin har en stor möjlighet i striden mot klimatförändringen utanför våra gränser. De lösningar som finländska företag skapar kan på ett betydande sätt minska utsläppen och bekämpa klimatförändringen. Man måste utveckla mätningen av detta så kallade klimatavtryck.

För att minska riskerna i de investeringar i miljardklass som årligen behövs i energibranschen ska den offentliga sektorn vid behov korrigera marknadsbristerna genom att i egenskap av ägare delta i genomförandet av investeringarna. I gemensamma projekt mellan privata och offentliga aktörer kan man även samla den kompetens som behövs om att planera och genomföra stora projekt. Utöver kompetensen utgör planläggningen en flaskhals för energibranschen. Det är viktigt att göra planläggningen smidigare.

Alla viktiga näringsgrenar har ställt upp vägkartor mot koldioxidsnålhet innan 2035. Det arbete som vägkartorna stakar upp måste fortsätta i framtiden och de erbjuder en bra utgångspunkt för fortsatt arbete och uppdateringar. Genomförandet av många vägkartor är beroende av hur företagen lyckas göra rätt investeringar och hur man med politiska åtgärder kan stöda arbete mot koldioxidsnålhet.

För utvecklingen av industriell infrastruktur bereds parlamentariskt ett eget utvecklingsprogram för tolv år. Med det besvarar man bland annat det ökade behovet av utnyttjande och lagring av inhemsk energi.

Vi tyglar stigningen av elens konsumentpriser

Priset på el har stigit kraftigt de senaste åren. Detta har synts i konsumenternas elräkningar som höga priser, prisökningar samt press på att höja priserna. Pressen på att höja priserna har realiserats för konsumenterna även som orättvis avtalspraxis då näringsutövarna ensidigt har beslutat om pristaksavtal.

Man måste kunna ingripa i prishöjningarna. Detta förutsätter metoder som siktar mot självförsörjning i elproduktionen samt lättnader i situationer där konsumentens höga elräkning eller den avtalssituation konsumenten stöter på leder till orimligheter. De lösningar man gjort denna vinter för att stävja elpriserna måste vidareutvecklas och det måste även i framtiden finnas motsvarande åtgärder för att ingripa i orimliga priser.

Man måste säkerställa att det finns tillräckligt med rimligt prissatta alternativ på marknaden. Vi stöder hushållen och husbolagen i övergången mot förmånligare energiformer med lägre utsläpp och i ökningen av energieffektiviteten. Man måste ingripa i missförhållandena i avtalspraxis inom energibranschen. Lagen ska ändras så att det inte är möjligt att förhandsfakturera el och att elavtalet inte kan ingås så att det träder i kraft mer än tre månader längre in i framtiden. Det ska vara möjligt för slutanvändarna att få en faktura för både elöverföringen och elförbrukningen.