Delaktigheten är en förutsättning för demokratin

Ett fungerande samhälle byggs upp genom att stärka delaktigheten. Demokratin är ingen självklarhet. Var och en ska ha möjligt att delta i uppbyggandet av samhället på alla dess nivåer. Kärnan i demokratin utgörs av möjligheter att påverka beslutsfattandet och framföra åsikter. Nya former bör utvecklas för närdemokratin och delaktigheten.

Vi måste sörja för demokratin och medborgarsamhällets livskraft. Överallt i världen riktas hot mot det demokratiska systemet. Ett fritt, livskraftigt medborgarsamhälle, ett fungerande valsystem, medborgarnas direkta möjligheter att påverka samt öppen information och informationsförmedling är nödvändiga förutsättningar för att demokratin ska bevaras stark och stabil även i framtiden.

Det sjunkande valdeltagandet och delaktighetens ojämna fördelning har pågått redan länge. Förmögnare, högre utbildade och annars välbärgade samt äldre röstar och deltar mer än andra och detta syns enligt forskningen även starkt i politikens innehåll. I flera val har det varit särskilt oroväckande hur olika  valdeltagandet varit mellan olika bostadsområden.

SDP eftersträvar under nästa mandatperiod betydande åtgärder för att stärka demokratin. Sådana är till exempel ett kampanjtak för valet som fastställer övre gränser i euro för valkampanjerna samt aktiva åtgärder för att höja röstningsaktiviteten.

Vi behöver ett omfattande demokratiprogram i Finland som innehåller åtgärder för att stärka demokratin både genom demokratifostran, sänkt tröskel för att rösta samt genom underlättande av politisk verksamhet.

Man måste trygga medborgarsamhällets funktion och verksamhetsförutsättningar. Utan ett aktivt och autonomt medborgarsamhälle och den produktivitet det skapar fungerar inte det finländska samhället och demokratin.

Medborgarinitiativsprocessen måste effektiveras. SDP vill att utskotten i framtiden ska göra betänkanden som stakar ut fortsatta åtgärder eller som motiverar varför initiativet förkastades. Dessutom ska medborgarinitiativ inte förfalla efter att regeringsperioden upphör.

Vi tar i bruk det så kallade debattinitiativet på kommun-, landskaps- riksdags- och EU-nivå. Med debattinitiativet har medborgarna efter att ha samlat in det bestämda antalet underskrifter möjlighet att utan dröjsmål ta upp ett ärende eller en fråga i beslutsfattarnas aktualitetsdebatt. Rätten till medborgarinitiativ och debattinitiativ bör även omfatta 16–18-åringar.