Kimmo Kiljunen: Linjavaalit – turvallinen ja suvaitsevainen Suomi ja Eurooppa

3.5.2024
Kimmo Kiljunen

Edessämme ovat poikkeukselliset vaalit. Vuosikymmeniin emme ole olleet tällaisessa poliittisessa tilanteessa. Euroopan parlamenttivaaleissa Suomi ja Eurooppa valitsevat linjaa. Maanosamme on jyrkästi jakautumassa kahtia. Äärioikeiston ja totalitaaristen aatteiden nousu haastaa kehitystä, jota olemme tähän asti yhdessä vieneet eteenpäin.

Ihmisoikeudet, demokratia, kestävä kehitys, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja laaja turvallisuus eivät enää ole itsestäänselvyyksiä. Sen sijaan kohtaamme vierasvihaa, syrjintää, epätasa-arvoa ja suvaitsemattomuutta. Ihmiskuntahaasteet eivät enää ole omiamme, vaan käperrymme erinomaisuuteemme.

Suomea koettelee historiamme oikeistolaisin hallitus. Pohjoismainen, yhteisvastuuseen perustuva hyvinvointiyhteiskuntamme uhkaa romuttua. Sovitteluun ja sopimiseen nojautuvat työmarkkinat ovat törmänneet sanelukulttuuriin. Maailma on ihaillut maata, jossa elävät tilastojen mukaan onnellisimmat ihmiset. Eivät ihaile kauaa sinimustan hallituksemme tehdessä selvää jälkeä.

Suomen poliittinen tilanne heijastaa yleiseurooppalaista kehitystä. Läpi maanosamme oikeistolainen puhuri lyö lävitse. Unkarissa, Italiassa, Ranskassa ja jopa Saksassa äärioikeisto on järkyttävässä nousussa. Elämme kuin 1920- ja 30-lukujen Euroopassa. Totalitarismi syö yhteiskuntarauhaa sisältä käsin.

Äärioikeiston valtaannousu tapahtuu vaivihkaa. Poliittisesti se pyrkii ensin ujuttautumaan sisäisen turvallisuuden elimiin, oikeuslaitokseen ja tiedotusvälineisiin. Yhdessäkään maassa tämä ei tapahdu yksin, vaan aina perinteisen oikeiston ja konservatiivipuolueiden tukeen nojautuen. Näin on käymässä Euroopassa – ja on jo tapahtunut niin Ruotsissa kuin Suomessa.

Edessämme ovat poikkeukselliset Euroopan parlamenttivaalit. Maanosa valitsee linjaa. Vastassa on joko sinimusta tai sinipunainen poliittinen todellisuus. Sosialidemokraattien asema on tässä täysin ratkaiseva. Demarien on kautta Euroopan pärjättävä, jotta äärioikeiston nousu voidaan torjua.

Suomen vaalituloksella on merkitystä. Euroopan suurissa maissa ennusmerkit ovat huonot. Saksassa, Ranskassa ja Italiassa äärioikeisto etenee. Sosialidemokraattien on ehdottomasti menestyttävä vaikutusvallaltaan keskisuurissa maissa, joihin Suomi lukeutuu.

Puolan parlamenttivaaleissa äärioikeiston eteneminen pysäytettiin ja se on heijastunut positiivisesti koko Eurooppaan. Meillä on vastuumme myös Suomessa. Demarien on ehdottomasti saatava yksi lisäpaikka, mieluiten kaksi Euroopan parlamenttiin. Siksi itse kunkin on annettava panoksensa tähän yhteiseen ponnistukseen.

Kirjoittaja on SDP:n eurovaaliehdokas sekä kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Jaa sosiaalisessa mediassa