Suuren valiokunnan sd-edustajat: Innovaatiot ja ilmasto demarien painopisteet EU-maataloudessa

28.5.2025

Suuri valiokunta käsitteli kokouksessaan 28.5. komission tiedonantoa maatalouden ja ruoan visiosta. Valiokunnan sosialidemokraatit halusivat korostaa innovaatioiden ja toisaalta ilmaston merkitystä.

Suuri valiokunta piti komission tiedonannossa esitettyä maatalouden ja ruoan visiota myönteisenä ja Suomen tavoitteiden mukaisena. Komission mukaan vahva ja kilpailukykyinen ruoantuotanto tulee nähdä osana Euroopan unionin strategista autonomiaa ja valmiutta.

Komission tiedonannossa todetaan, että maatalous ja ruoka, kalastus mukaan lukien, ovat unionin strategisia sektoreita, jotka tarjoavat turvallista ja korkealaatuista ruokaa 450 miljoonalle eurooppalaiselle ja ovat avainasemassa globaalin ruokaturvan kannalta. Tiedonannossa viitataan myös presidentti Niinistön raporttiin, joka tunnistaa ruoan olevan yksi kansalaisten kannalta kaikkein kriittisimmistä sektoreista. 

Suuren valiokunnan demariedustajat tukivat valtioneuvoston näkemystä lisäyksin.
”Suomella on vahva suhteellinen kilpailuetu maankäytöstä ja sääolosuhteista riippumattomista, edistynyttä teknologiaa hyödyntävissä uusissa ruoantuotantotavoissa. 
Suomalaiset uuselintarvikeyritykset ovat kuitenkin kohdanneet Euroopan unionissa kohtuuttomia sääntelyvaatimuksia. On vakava riski, että kestävät, ruokaturvan ja huoltovarmuuden kannalta välttämättömät innovaatiot karkaavat pois EU:sta, jos hyväksymismenettelyitä ei merkittävästi nopeuteta.
Kasviproteiinien kohdalla suomalaisen osaamisen, ilmaston ja yritystemme etu olisi, että EU-tasolla otettaisiin ennakoivampi ja suunnitelmallisempi ote kasviproteiinien edistämiseksi osana kestävää ruokatuotantoa”, kommentoivat suuren valiokunnan sosialidemokraatit.

Ruoka on osa EU:n taloudellista kilpailukykyä. Vuonna 2022 maatalous- ja ruokasektori loi lisäarvoa yli 900 miljardia euroa ja työllisti EU:ssa liki 30 miljoonaa ihmistä. 

Jaa sosiaalisessa mediassa