Suuren valiokunnan sd-edustajat eri mieltä hallituksen kannasta: Yritysvastuudirektiivin vesittäminen vaarantaa vastuullisen liiketoiminnan periaatteet

Suuren valiokunnan sosialidemokraattiset edustajat ovat jättäneet eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon liittyen EU-komission Omnibus I -pakettiin. Edustajat pitävät komission ehdotuksi takaiskuna vastuulliselle yritystoiminnalle, ihmisoikeuksien toteutumiselle ja ilmastotavoitteiden edistämiselle.
Euroopan komissio esitti helmikuussa 2025 Omnibus I -paketin, jonka tavoitteena on keventää yritysten hallinnollista taakkaa muuttamalla muun muassa kestävyysraportointia ja yritysvastuuta koskevaa sääntelyä. Sosialidemokraattiedustajien mukaan ehdotukset kuitenkin vesittävät jo heinäkuussa 2024 hyväksytyn yritysvastuudirektiivin keskeiset tavoitteet. Direktiivi velvoittaa suuret yritykset ottamaan huomioon ihmisoikeudet ja ympäristövaikutukset koko toimitusketjussaan kansainvälisten standardien mukaisesti.
— Komission esityksen hyväksymisen sijaan hallituksen tulisi tiukasti neuvotella niiden haasteiden puolesta, jotka se itsekin toteaa perusteluissaan heikentävän esimerkiksi suomalaisten yritysten asemaa kilpailussa, toteaa suuren valiokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri (SD).
— Pääministeri Orpo totesi maaliskuussa 2024 hallituksensa olevan tyytyväinen saavutettuun loppuratkaisuun ja voimaanastuneeseen yritysvastuudirektiiviin. Siksi on outoa, että vielä sama hallitus on nyt eri mieltä eikä tue komission aiempaa kantaa.
Komission esitys rajaisi huolellisuusvelvoitteen vain yrityksen omaan toimintaan, tytäryhtiöihin ja suoriin liikekumppaneihin. Tämä olisi selvä takaisku, sillä suurimmat riskit ihmisoikeusloukkauksista ja ympäristövahingoista liittyvät usein toimitusketjujen loppupäähän. Samalla ehdotetut muutokset olisivat ristiriidassa muun EU-sääntelyn kanssa, jossa huolellisuusvelvoite ulottuu laajemmin arvoketjuihin. Ehdotuksilla kavennettaisiin myös yritysten tiedonsaantimahdollisuuksia pienemmiltä liikekumppaneilta, mikä voi haitata vastuullisuustyötä ja vääristää kilpailua.
Sosialidemokraattien mielestä erityisen huolestuttavaa on komission esitys poistaa siviilioikeudellinen vastuu ja mahdollisuus vahingonkorvauskanteisiin. Tämä heikentäisi uhrien asemaa hakea oikeutta tilanteissa, joissa yritys on laiminlyönyt vastuunsa. Samalla kavennettaisiin myös kansalaisjärjestöjen mahdollisuutta toimia oikeuden puolustajina.
Komission ehdotuksilla karsittaisiin kestävyysraportointivelvoite koskemaan vain yli 1 000 työntekijän yrityksiä, mikä pudottaisi jopa 80 prosenttia yrityksistä pois raportointivelvollisuuden piiristä. Tämä heikentäisi huomattavasti vastuullisuusvaatimusten kattavuutta. Myös ilmastonmuutoksen hillintään liittyvä siirtymäsuunnitelmien toteuttamisvelvoite aiotaan poistaa, mikä vähentäisi EU:n ilmastotavoitteiden uskottavuutta.
Lisäksi lainvalmisteluprosessi on herättänyt kritiikkiä. Ehdotusten taustalla ei ole tehty kattavia ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointeja, eikä sidosryhmiä ole kuultu asianmukaisesti. Kansalaisjärjestöt ovat tehneet kantelun Euroopan oikeusasiamiehelle valmistelun puutteista.
Sosialidemokraattiedustajat korostavat, että hallinnollisen taakan keventäminen on sinänsä tärkeä tavoite, mutta sitä ei tule toteuttaa vastuullisuuden kustannuksella. Heidän mukaansa valtioneuvoston tulisi jatkoneuvotteluissa vastustaa komission esityksiä, jotka heikentäisivät kestävyysraportointia ja yritysvastuuta, ja sen sijaan etsiä vaihtoehtoisia tapoja keventää yritysten hallinnollista taakkaa vaarantamatta vastuullisuussääntelyn ydintavoitteita.