Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-edustajat: Hallituksen arvovalinnat murentavat hyvinvointiyhteiskuntaa

23.5.2025

SDP:n sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajat ovat jättäneet eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon Valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2026–2029. SDP:n edustajat kritisoivat voimakkaasti hallituksen arvovalintoja, jotka kohdistavat leikkauksia erityisesti pienituloisiin, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä kansalaisjärjestöihin – samaan aikaan kun suurituloisten verotusta kevennetään ja yksityistä terveysbisnestä tuetaan Kela-korvauksilla sen sijaan, että vahvistettaisiin julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

– Hallituksen kylmät arvovalinnat eivät lisää hyvinvointia, vaan päinvastoin kasvattavat eriarvoisuutta, kun pienituloisilta leikataan ja hyvätuloisille jaetaan verohelpotuksia. Samaan aikaan julkisista sote-palveluista leikataan ja rahaa ohjataan yksityiseen terveysbisnekseen vaikuttavuudeltaan heikkona Kela-korvauksena. Tämä ei ole kestävää talouden eikä kansanterveyden kannalta, toteaa eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja kansanedustaja Kim Berg.

Eriävässä mielipiteessä kiinnitetään erityistä huomiota hallituksen päätökseen jatkaa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten laajentamista, nyt myös kokeiluna yli 65-vuotiaille. Asiantuntijakuulemisissa tätä linjaa on pidetty epätarkoituksenmukaisena, tehottomana ja oikeudenmukaisuutta heikentävänä. Kela-korvausmalli ei tuota kustannusvaikuttavia palveluita ja voi jopa heikentää julkisia lääkäripalveluita entisestään.

– On käsittämätöntä, että hallitus leikkaa hyvinvointialueiden rahoitusta ja samaan aikaan kanavoi niukkoja julkisia resursseja kokeiluihin, joiden terveyshyödyt ovat kyseenalaisia. Nämä varat tulee kohdentaa julkisen terveydenhuollon vahvistamiseen, jotta kansalaiset pääsevät oikea-aikaisesti hoitoon, sanoo kansanedustaja Aki Lindén.

SDP:n edustajat vaativat myös, että hyvinvointialueille annetaan lisäaikaa alijäämien kattamiseen. Nykyinen aikataulu pakottaa alueet lyhytnäköisiin säästöihin, jotka vaarantavat peruspalvelut, henkilöstön saatavuuden ja koko sote-alan houkuttelevuuden. Hallitus on esittänyt jopa yli 150 miljoonan euron leikkauksia, jotka kohdistuvat erityisesti sosiaalipalveluihin. Kohtuuton säästöpaine on ajaa hyvinvointialueilla palvelut alas ja henkilöstön ahtaalle.

– Hyvinvointialueet tarvitsevat työrauhan ja realistisen rahoituskehikon, jotta voidaan rakentaa toimiva ja kestävä palvelujärjestelmä. Nopeutetut säästöt johtavat kaaokseen ja henkilöstön uupumiseen heikentäen koko alan veto- ja pitovoimaa pysyvästi. Palveluita ei rakenneta pitkäjänteisesti, jos hyvinvointialueita kiristetään jatkuvasti leikkauksilla, toteaa kansanedustaja Ville Merinen.

Hallituksen järjestöihin kohdistama jyrkkä leikkauspolitiikka uhkaa kansalaisyhteiskuntaa ja heikoimmassa asemassa olevien tukiverkkoja. Viimeisimpänä hallitus päätti puoliväliriihessä uudesta 10 miljoonan euron leikkauksesta järjestöjen avustuksiin. Sote-järjestöjen valtionavustuksia leikataan vaalikauden lopussa vuositasolla peräti 140 miljoonalla eurolla, vaikka järjestöt tukevat erityisesti heikoimmassa asemassa olevia ja täydentävät julkista palvelujärjestelmää.

– Hallitus iskee samaan aikaan sekä julkisiin palveluihin että niitä täydentäviin kolmannen sektorin järjestöihin. Tämä on ennenkuulumatonta. Sote-järjestöjen työn arvoa ei voi mitata vain euroissa – ne auttavat, tukevat ja ennaltaehkäisevät, hallitus ei jätä kansalaisille paikkaa, johon tukeutua, painottaa kansanedustaja Ilmari Nurminen.

Lisäksi valiokunnan sd-edustajat kritisoivat voimakkaasti hallituksen päätöstä rahoittaa julkista taloutta poikkeuksellisella tuloutuksella Valtion eläkerahastosta. Hallitus kattaa budjettiaan käytännössä miljardin euron siirrolla Valtion eläkerahastosta, vaikka tämä johtaa pitkällä aikavälillä kymmenien miljoonien tappioihin veronmaksajille. Tämä niin kutsuttu ”siltarahoitus” pienentää julkista sijoitusvarallisuutta ja kasvattaa pitkän aikavälin kustannuksia.

– Valtion eläkevarojen käyttö tilapäisenä paikkauksena on vastuutonta talouspolitiikkaa. Markkinoilta saataisiin edullisempaa lainaa, mutta hallitus valitsee näyttävän numerokikkailun veronmaksajien kustannuksella. Tämä on puhdasta julkisen velan peittelyä, tiivistää Aki Lindén.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-edustajien eriävä mielipide sisältää yhteensä 11 konkreettista kannanottoesitystä, jotka tähtäävät julkisten sote-palvelujen turvaamiseen, hyvinvointialueiden rahoituksen vahvistamiseen ja sote-järjestöjen toimintaedellytysten varmistamiseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa