SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Sotea Amerikan malliin

25.3.2024

Yhä useampi suomalainen hyvätuloinen nauttii toimivasta työterveyshuollosta ja monet keskituloisetkin ostavat nykyään jälkikasvulleen yksityisen terveysvakuutuksen. Näin mahdollistuu nopea ohituskaista, kun terveyspalveluita tarvitaan. Samaan aikaan julkisia sote-palveluita karsitaan ja saatavuutta heikennetään. STM:n tekemässä sairaalaverkkoselvityksessä esitetään sairaalaverkon tiivistämistä hyvin rankalla tavalla tulevina vuosina, Niina Malm sanoo.

– Hiljaisen viikon aluksi STM on julkaissut sairaalaverkkoselvityksen ja se vetää kyllä hiljaiseksi. Sote-uudistuksen tavoite oli hoitoon pääsyn nopeuttaminen ja toimintojen kehittäminen, ei lähipalveluiden karsinta. Missä on tämä kehittämistyö tämän järjettömän säästämisvimman rinnalla, kysyy kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm.

Jos esitykset sairaalaverkon rajusta tiivistämisestä toteutuvat, tarkoittaa se Etelä-Karjalan hyvinvointialueella jopa 60 prosentin supistamista sairaalan toimintoihin. Se tarkoittaa hoidon saatavuuden ja saavutettavuuden heikkenemistä näissä vesistöjen halkomissa maakunnissa. Hoitoon pääsy pitkittyy ja erilaiset lisäkustannukset nousevat ja kaatuvat osittain asiakkaiden maksettaviksi.

– On selvää, että tällaisen muutoksen myötä työpaikat siirtyvät ja osaaminen kaventuu. Ammattilaiset hakeutuvat suuriin sairaaloihin jo nyt ja työvoimapula vain pahenee, vaikka tätä esitystä perustellaan henkilöstöpulalla. Sote-alan oppilaitokset näivettyvät ja alueet siinä sivussa. Nämä ovat myös isoja aluepoliittisia ratkaisuja, joista toivottavasti vaikutusarvioinnit on tehty, Malm muistuttaa.

– Näyttää olevan Orpo-Purran linja, että sakset käy siellä missä vähävarainen tarvitsee palveluita. Myös sairaalaverkon leikkaukset kohdistuvat heihin, joilla ei ole varaa vakuutuksiin. Toteutetaanko sote-uudistusta nyt Amerikan malliin niin, että terveyttä saa vain rahalla, kysyy Malm.

– Hyvinvointialueiden laaja toiminta on turvattava nyt ja tulevaisuudessa. Sote-palvelut ovat muutakin kuin leikkausmäärien vertailuja ja niiden kustannuslaskelmia. On kyse tavallisten ihmisten arjesta ja siinä pärjäämisestä, Malm päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa